Oko čega se svađate sa partnerom? Ako su u pitanju ove stavke, vaša ljubav se gasi

Stručnjaci za veze kažu da ako je uvek isti povod kamen spoticanja, trebalo bi ga razložiti i rastumačiti jer nam nešto poručuje. Svaki razlog za ljubavnu svađu govori nešto o toj vezi, ali parovi to često zanemaruju.

Pratite nas i na Viberu!

Na osnovu onoga što tvrde teoretičari emotivnih odnosa, četiri povoda su se izdvojila kao najdominantnija i za svaki od njih postoji tumačenje.

Kućni poslovi

Gotovo je prirodno da se muškarci i žene razmimoilaze kada je u pitanju odnos prema higijeni zajedničkog prostora. Devojkama smeta kada njihovi partneri nonšalantno ostave čarape ili veš gde im padne na pamet, a bar jednom nedeljno im prebace što nisu oprali sudove ili namestili krevet. Uobičajenost rasprava zbog kućnih poslova ne mora da bude signal da se nešto ozbiljnije valja iza brda, ali stručnjaci kažu da ako u jednom trenutku prerastu u hronično stanje, vrag je odneo šalu. Uporna svađa oko tanjira i razbacanih majica pokazatelj je da su emocije na zalasku i da se njihov kraj pokušava zamaskirati pričom o neredu u kući. Probajte da otvoreno porazgovarate sa partnerom na tu temu i utvrdite da li je zaista "zapelo" oko podele posla ili ljubavi.

Seksualni nesporazumi

Kada se bračni parovi prepiru jer sve ređe imaju seks ili zato što je jednom od njih premalo, a drugom previše intime u spavaćoj sobi, prva lampica koja bi mogla da se upali jeste - zastoj u komunikaciji. Partneri su prestali da osluškuju jedno drugo, ne razgovaraju kvalitetno niti kvantitativno, a to se onda odražava na njihov seksualni život. Da se prevara ne bi nametnula kao rešenje, stručnjaci savetuju da budete hrabri i direktni, pa da partneru kažete da ste svesni problema i da treba da ga rešite, a ne da ga ignorišete i blokirate svoje potrebe, kanališući ih kroz raspravu. Ili preljubu.

Nedostatak novca

Svaki par se, pre ili kasnije, suoči sa finansijskim problemima. Ponekad je to ozbiljan novčani krah, ponekad uobičajena borba za svakodnevicu. Ali ako to počne da liči na fazu koja je prošla, a parovi su i dalje u sukobu i novac nameću kao stalnu temu i povod za neraspoloženje, znači da je u pitanju sukob oko sistema vrednosti i ciljeva. Glavni uzrok svađe je zapravo različit pogled na život i nepoklapanje želja i očekivanja, a jedini izlaz iz ćorsokaka je - iskren razgovor. Ako pokušaj kompromisa ne uspe, pametnije je izabrati razlaz, jer novac ne može da reši suštinske probleme, piše novosti.rs.

Porodični odnosi

Bračni drugovi se ponekad ne slažu oko odnosa prema porodici - jedan od njih ima potrebu da se svakog dana čuje sa mamom i tatom, da odlazi kod njih vikendom i konsultuje se u vezi donošenja važnih odluka, dok je drugom sve to suvišno. Kompromis i tu može da se napravi, ali ako jedan od partnera počne to da koristi kao argument u raspravi da je manje voljen i cenjen od roditelja, onda znači da se zapravo oseća zapostavljenim bez obzira na odlaske kod mame i tate. Vrlo je moguće da time poručuje da mu je potrebno više pažnje i nežnosti, što ne mora da bude ništa loše. Važno je samo da partner oslušne njegove potrebe i ova prebacivanja shvati kao želju da što više vremena provode zajedno.