Mislite da je PROBLEM U PARTNERU, ali ako radite OVO varate se: Terapeutkinja otkrila 3 znaka koji ukazuju da ste TOSKIČNI

Džejmi Maler je terapeutkinja iz Los Anđelesa, koja pomaže ljudima da se izleče i nauče kako da neguju odnose. Ona je priznala da je nekada bila toksična osoba, ali je od tada koristila sve što je naučila da prepozna svoje nezdrave obrasce i postane ljubaznija osoba.

Izvor: blic žena/selena ribić  |  
Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shuttrstock
Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shuttrstock
.

Ona je otkrila tri znaka da ste možda toksična osoba - napominjući da nikada nije kasno da promenite svoje ponašanje i da se bolje ophodite prema drugima.

Sada je detaljno objasnila kako pasivna agresivnost, traženje stalnog potvrđivanja, boravak u nezdravim prijateljstvima može ukazivati na to da - ste vi problem.

Budite direktni!

.

Ako ste pasivno agresivni u prijateljstvima i vezama, možda je vreme da se promenite. Terapeutkinja je otkrila da nije shvatila da je toksična sve dok nije bila u poseti porodici bivšeg dečka i bila je šokirana koliko su svi bili brižni jedni prema drugima.

„Iskreno sam pomislila: Ovo nije lažno? Vama je zapravo stalo i ovako se ophodite jedni prema drugima?“, prisetila se ona.

Nakon tog trenutka, Džejmi je znala da treba da napravi neku promenu u svom ponašanju. Počela je da razmišlja o svojim toksičnim osobinama i čak je išla tokom postdiplomskih studija na terapiju. Rekla je da se, razmišljajući, prisetila kako bi njena porodica često davala pasivno-agresivne komentare. Terapeutkinja je objasnila da je to činila i u svojim romantičnim vezama, pošto je bila toliko navikla na ovakvo ponašanje tokom odrastanja.

Ona je rekla da bi, kada je želela da joj partner donese čašu vode, umesto da traži šolju, rekla: "Bože, bilo bi tako lepo da ne budem žedna trenutno". To je bilo u smislu „bilo bi sjajno kada bi neko samo obratio pažnju na potrebe svog partnera“, prevela je ona.

Džejmi je primetila da je, nakon što je videla porodicu njenog bivšeg partnera kako su ljubazni jedni prema drugima i kada je krenula na postdiplomske studije, prepoznala svoje greške. Od tada je počela da traži stvari od svojih partnera i drugih u svom životu na direktan način, što terapeut napominje da je mnogo zdraviji pristup.

Radite na samopoštovanju!

.

„Sledeći znak da ste možda toksični je ako stalno tražite potvrdu (validaciju)“, rekla je terapeutkinja.

Napomenula je da je pre nego što se izleči često postavljala nerealna očekivanja kada je u pitanju davanje komplimenata i reči potvrde. Džejmi je rekla da je uvek očekivala da će je partner izvući iz negativnog stanja i da se u potpunosti oslanjala na njih. A kada se to ne bi dogodilo, ona bi ostala uznemirena.

Nakon što je prepoznala ovo ponašanje, Džejmi je počela da se fokusira na poboljšanje sopstvene perspektive o sebi. Prestala je da projektuje svoje rane na druge i naučila je da leči svoje nesigurnosti radeći sa terapeutom.

Sada, Džejmi je rekla da je našla savršenu ravnotežu da bude nezavisna i da traži od drugih pomoć ili potvrdu.

„Svrha veze nije da se partneri koriste međusobno. Tu smo da poštujemo i slavimo jedni druge“, istakla je terapeutkinja.

Reši se tog prijatelja!

.

Ostati u nezdravim i neispunjenim prijateljstvima može značiti da ste vi problem. Džejmi je to tek kasnije shvatila.

Kao deo samoisceljenja, Džejmi je razmišljala o različitim odnosima u svom životu - uključujući prijateljstva zbog kojih se osećala nedovoljnom. Objasnila je da ostanak u prijateljstvima koja vas ne ispunjavaju može ukazati na to da ste toksični.

Terapeutkinja je rekla da su je u njenim prethodnim prijateljstvima dvoje prijatelja često ogovarali i nije imala pojma kako da postavi granice, zbog čega su često ulazili u svađe. Ona je dala i primer svog tadašnjeg ponašanja.

Napomenula je da bi, ako bi jedan prijatelj iz njene grupe prijatelja proveo vreme sa drugim, bez da je pozovu sa njima, eksplodirala i sugerisala da su njih dvoje bili nepristojni. Međutim, rekla je da se zaista osećala izostavljenom i da je želela da kontroliše situaciju.

Džejmi je objasnila da je postala otvorenija i iskrenija prema sebi u pogledu toga koja prijateljstva zaista ceni. Ona je dodala da se fokusirala na prijateljstva koja su ispunila njena očekivanja.