Kako izaći na kraj sa ljubomorom

Ljubomora postoji u svakom ljudskom biću, samo je pitanje u kojoj meri utiče na vaš život i vezu. Da biste sačuvali vaše dostojanstvo, pa i zdravlje, naučite da se borite sa njom i kontrolišete je.

.

Samopouzdanje

Osećaj ljubomore se češće javlja kod osoba koje nisu sigurne u sebe i nemaju samopoštovanja. Zato, počnite bar da glumite da ste jaki, samouvereni, donesite par snažnih odluka. Postepeno će se to odraziti na vaš život. Kada se neko ruga samouverenim ljudima, njih to ne slama i ne krive sebe. Na stvari trebate gledati kao na lekcije, a ne kao na poraze.

Optimizam

Ljubomora se javlja i zbog straha. Predviđate negativne stvari, ljubomorni ste na nečije uspehe i kritikujete sebe što niste bolji? U takvom okruženju straha i negativne energije samo privlačite loše stvari. Verujte svojim prijateljima, partneru. Prilazite problemima sa pozitivnim stavom. Ne dozvolite da drugi vide vašu ljubomoru. Okrenite se sebi i razmišljajte kako da budete bolji i pozitivniji.

Poređenje

Trudite se da se ne upoređujete sa drugim ljudima. Čak i oni koji vam se čine kao da imaju sve, nisu nužno najsrećniji. I oni imaju svoje velike i male probleme, nedostatke. Svi oni se, ipak, trude da iznesu na površinu ono svoje najbolje, najpozitivnije. Pokušajte i vi. Neka vaše najbolje osobine izađu na videlo. Pokažite ih prvo sami sebi. Ako ste vi zadovoljni sobom, biće i vaš partner i veza će vam biti ispunjenija i veselija.

Kontriranje

Činite uvek superotno od onog što rade ljubomorne osobe. Kada shvatite da vas obuzima ljubomora, ne optužujte, ne budite sarkastični, zajedljivi. Recimo, ako vaša najbolja prijateljica želi da se provede sa nekim drugim, predložite joj film ili dobar restoran. Ukoliko vaš partner izabere da veče provede uz "Ligu šampiona" sa drugovima u ispijanju piva, pitajte ga šta bi voleo da im napravite za jelo, a potom isplanirajte sebi slobodno vreme sa nekim drugim dragim osobama, više će vas ceniti, a i uželeće vas se. Ako neko dobije posao koji ste vi priželjkivali, čestitajte mu. Budite čovek, ma koliko vas to bolelo.