Znate li zašto neke majice i džemperi imaju "V" izrez? Nije to samo stvar mode...

“Kada je Bedžamin Rasel 1926. Godine kreirao mušku sportsku majicu, iz praktičnih razloga je na nju stavio V izrez”, objašnjavaju dizajneri.

Ilustracija Foto: BLACKDAY/Shutterstock
Ilustracija Foto: BLACKDAY/Shutterstock
.

Da li ste se nekada zapitali zašto neke majice ili džemperi imaju V izrez, da li je to stvar estetike ili taj izrez ima posebnu svrhu?

Prema onlajn prodavnici odeće “The Adair Group”, V izrez se pojavljuje tek 1960. godine i to kako bi majicama i džemperima dao lepši oblik, a zaslužan je navodno i za dojam dužeg i zgodnijeg lica, što se smatra poželjnom karakteristikom.

“Danas je samo stvar stila. No kad je Bendžamin Rasel 1926. godine kreirao mušku sportsku majicu poznatu kao ‘sweatshirt’, iz praktičnih je razloga na nju stavio i V-izrez, sa pojačanom tkaninom ispod vrata”, objasnio je dizajner kompanije “Russell Athletic”.

Ta majica je prevashodno zamišljena kao gornji deo fudbalskog dresa, sa debljom tkaninom majice u tom predelu, kako bi se lakše upijao znoj.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, dolazi do procvata tekstilne industrije, kada se javila i potreba za masovnom proizvodnjom takvih majica i to u različitim bojama, prenosi večernji.hr.