Sve sastojke imate u kuhinji, a izvanredne su za toniranje kose! Više vam ne treba farba i ostala hemija!

Ako ne želite da se farbate i tako se opredelite za drastičnu promenu svoje frizure, postoje prirodni sastojci za toniranje i posvetljivanje kose, a sigurno ih imate u svom domu.

kosa, foto: Depositphotos/puhhha
kosa, foto: Depositphotos/puhhha
.

Jabukovo sirće

Ono je blago kiselo, pa može pomoći u snižavanju pH kose, onima kojima je pH previsok. Istraživanja su pokazala da, kada se pH podigne, otvaraju se kutikule u vlasima, a tada boja kose može izbledeti i izgubiti sjaj. Ispiranjem jabukovim sirćetom, pomažete u zatvaranju kutikule. Takođe, ako želite da ublažite narandzasti pigment, tu takođe pomaže jabukovo sirće.

Limun

Limun je bogat vitaminom C, sastojkom koji se u nezi kože koristi zbog antioksidacijskih svojstva, kao i za celokupno posvetljivanje. Maska od limuna odlična je za izbeljivanje plave kose, kao i za posvetljivanje sivih tonova, piše ljepotaizdravlje.hr.

No, u ovom slučaju se ne radi o nanošenju soka od limuna na kosu i izlazak na sunce, kako su mnoge žene radile u mladosti, nego o maski – kombinaciji soka od limuna i regeneratora.

Pomešajte 3/4 soka od limuna sa 1/4 balzama pa to nanesite na kosu, češljajte je od korena prema vrhovima i ostavite tako najmanje pola sata. Isperite toplom vodom pa nanesite nešto hranjivo na vlasi i napravite frizuru kao obično.

Beli slez

Beli slez je lekovita biljka koja postoji u širokom rasponu boja, uključujući plavu, ružičastu, ljubičastu, crvenu, belu, žutu, pa čak i crnu. Međutim, u ovom slučaju potrebna vam je ljubičasta varijanta kako biste uklonili bakrenu nijansu iz vlasi.

Skuvajte dve kašike jabukovog sirćeta i dve kašike belog sleza u šoljici vode, i mešajte sve dok ne dobijete gustinu. Ohladite pa nanesite na kosu i ostavite pola sata. Potom isperite.

Ranilist

Radi se o biljci koja se pije kao čaj, a dolazi u boji lavande i odlična je za toniranje kose. Skuvajte jaki čaj od ove biljke i mešajte dok voda ne dobije jaku boju. Potom ohladite, nanesite na kosu i ostavite pola sata. Na kraju isperite kosu i stavite regenerator.

Zeleni čaj

Želite li dobiti toplije tonove, posegnite za zelenim čajem. Skuvajte tri vrećice čaja u dve šoljice vode, ohladite i ulijte u bocu sa raspršivačem. Nanesite dobijenu smesu po kosi, držite pola sata pa isperite.

Hibiskus

Čaj od hibiskusa ima živahnu ružičasto-crvenu nijansu koja je odlična za prirodno toniranje kod crvenokosih ljudi. Prelijte pola šoljice hibiskusa na dve šoljice vrele vode i ostavite 45 minuta do sat vremena. Ohladite u ulijte u bocu sa raspršivačem. Potom nanesite po čistoj kosi, umasirajte dobro po celoj površini i ostavite tako otprilike dva sata pa isperite hladnom vodom.