Kristijan Lubutin

Kristijan Lubutin (Christian Louboutin) je jedan od najpoznatijih svetskih dizajnera ženske obuće. Rođen je 7. januara 1964. godine u Parizu. Njegovu obuću, pored sjajnog lakiranog crvenog đona, koji je i zvanično postao njegov zaštitni znak, i visoke cene, najčešće karakteriše vrtoglava visina potpetica. Ipak, to ne smeta milionima žena koje sanjaju o barem jednom paru “lubutinki” u svom ormaru.

.

Kristijan Lubutin je sa 12 godina pobegao od kuće, i njegov život u tinejdžerskom periodu je bio vrlo buran. Živeo je u Egiptu, a zatim u Indiji, odakle se vratio sa mnoštvom crteža visokih potpetica. Te crteže je počeo da nudi najpoznatijim modnim kućama i tako je došao do zaposlenja kod Charles Jourdan-a. Zatim je upoznao Rožea Vivijera, u čijem ateljeu je postao šegrt. Nakon toga je počeo da radi kao slobodni dizajner i kreirao je obuću za Chanel, Yves Saint Laurent i Maud Frizon, do kraja 80-ih godina, kada je prestao da se bavi modom i okrenuo pejzažnoj arhitekturi, ali mu je nedostajao rad sa obućom, te je 1991. godine osnovao svoju firmu.

Prva cipela koju je Lubutin dizajnirao bila je inspirisana princezom od Velsa. Lubutin kaže da ga je inspirisala fotografija princeze Dajane koja je izgledala tužno i kao da joj je dosadno dok je princ od Velsa držao govor. "Pomislio sam šta bi joj donelo osmeh na lice", rekao je dizajner. Rezultat je bila cipela nazvana "Ljubav", baletanke sa ispisanom rečju "ljubav". Koliko on zna, princeza ih nikada nije kupila, ali mnoge žene jesu.

Iako je najpoznatiji po crvenim đonovima svojih cipela, Lubutin kaže da je na tu ideju došao slučajno: "Iz fabrike mi je stigla cipela koja iz nekog razloga nije izgledala tako dobro kao na skici. Zbog toga sam đon prefarbao crvenim lakom za nokte i problem je bio rešen."

Lubutin, koji je dizajnirao popularne crne cipele sa visokim potpeticama i crvenim đonom, tužio je modnog rivala „Iv Sen Lorena” federalnom sudu na Menhetnu zbog proizvodnje cipela sa crvenim đonom. Lubutin je iz drugog pokušaja dobio spor sa modnom kućom „Iv Sen Loren” i uspeo da zaštiti svoju ideju i zabrani pravljenje cipela sa crvenom podlogom modnom rivalu „Iv Sen Lorenu“. Iako američki federalni sud nije doneo presudu u korist Lubutina, dizajner je ipak uspeo da zaštiti popularnu crvenu podlogu. Viši sud na Menhetnu je odbacio presudu federalnog suda, i doneo odluku da Lubutin jedini ima pravo da koristi crvenu podlogu, koju je prvi put plasirao 1992. godine.

ZANIMLJIVOSTI:

"Louboutins" je pesma američke R&B pevačice Dženifer Lopez. Tekst pesme govori o devojci koja je raskinula vezu sa dečkom, doteruje se (obuje svoje "lubutinisice") i ode u grad na zabavu. Pesma je centrirana oko reči Lubutins.

Slavni dizajner cipela odlučio je na još jedan način pomoći ženama da se osećaju lepo i seksi, pa će uskoro izdati i kolekciju kozmetičkih proizvoda "Christian Louboutin Beauté". Lubutin je potvrdio da će njegova kolekcija uskoro biti dovršena, a nastaće u suradnji sa kozmetičkim brandom Batallure Beauty LLC.

Kristijan Lubutin je izjavio je da ga uopšte ne zanima da li su njegove cipele neudobne za nošenje: "Ako ne možeš da hodaš u njima, nemoj da ih nosiš", poručio je on. Lubutin je izjavio da su štikle "bolno zadovoljstvo" i dodao je da ni malo ne saoseća sa ženama koje se žale na štikle. Dizajner kaže kako većina žena sa svojim štiklama proživljava "kvazi-mazohističko iskustvo" te da bi ih one koje se bore s hodanjem u njima trebale baciti. Umesto bilo kakvog žaljenja, dizajner je izgradio stav "uzmi ili ostavi". Lubutin je osobno odgovoran što su potpetice visoke 16 cm sa pozornice ušle u sastavni dio garderobe žena, no i za sve više deformacija stopala. On je takođe izjavio i da mu se ne dopadaju štikle za muškarce, ali da razumie one koji moraju da ih nose zbog visine. "Muškarci u štiklama. To su pre protetička pomagala, ali ih razumem. Žene imaju ogromne štikle i postaju sve više. Muškarcima je potrebna pomoć, ali je muškarac u cipeli na štiklu naprosto smešan", ističe Lubutin.