Kako izabrati muziku za svadbu

Venčanica je važna. Prostor takođe. Ali muzika je možda i najvažnija za atmosferu i dobro raspoloženje.

.

Dobar bend traži od 1.500 do 5.000 evra, a ovde ne važi pravilo što skuplje, to bolje. Otkrivamo vam kako da izaberete najbolju muziku po najpovoljnijoj ceni i na šta sve morate da pazite kada organizujete svadbeno veselje
Pronašli ste ljubav svog života, rešili da zasnujete porodicu i doneli važnu odluku − venčavamo se. Ostala je još samo jedna sitnica − SVADBA, ali ta sitnica novopečenim bračnim parovima često može da se pretvori u noćnu moru, da ih košta mnogo, ali i da se pretvori u loš i suviše skup cirkus. Otkicemo vam koliko zaista košta najpovoljnija i najkvalitetnija svadbarska muzika u Srbiji, koliko traže najbolji pevači i što je najvažnije na šta treba paziti pri organizaciji ove važne ceremonije.

Prva i osnovna stvar jeste činjenica da se u poslednje vreme, za razliku od nekadašnjih folk posela i sličnih seljačizama za familiju iz dijaspore i unutrašnjosti, sve više organizuju svadbe na kojima se 80 odsto sviraju pop, rok i zabavne pesme, a 20 odsto narodnjaci, i to mahom oni najveći i svima poznati folk hitovi. S tim u vezi sve su traženiji bendovi koji ove zahteve mogu da pruže.

NA ŠTA TREBA PAZITI?

* Osnovna greška koju mnogi bračni parovi čine je što prvo zakažu svadbu, izaberu salu ili kafanu, rezervišu matičara, pa tek onda krenu u potragu za bendom. Naime, većina bendova koji nečemu vrede su često po više meseci (a nekad i godinu dana) unapred rezervisani za termin koji vama odgovara, pa se može desiti da imate sve super osim najvažnijeg − benda − i da vam preteknu samo neki koji jedva da sviraju i pevaju bolje od vas.

* Ne slušajte savete drugih, jer svako ima svoj muzički ukus i svoju ideju kako svadba treba da izgleda, pa može da vam se dogodi da vam “sjajna preporuka” nekog od poverenja postane razlog da veselje protekne u nerviranju svima, osim onome koji vam je preporučio to muzičko rešenje.

* Cenu uvek dogovorite odmah, obavežite se ugovorom (svaki ozbiljniji bend ili muzičar ima ih već spremljene) u kojem će biti naglašeno koliko traje zabava, koliko košta i koliko je kapare dato, da se ne desi da vam 3 dana pred svadbu jave da su sprečeni (jer su dobili bolju ponudu).

* Sa bendom se dogovorite koliko će tačno sati efektivno trajati svirka, jer se kao početak svadbe uglavnom računa moment od kada počnu da dolaze prvi gosti (tj. vreme koje je kao početak naglašeno u pozivnici), a ne momenat kada počne bend da svira. Često ume da dođe do nesporazuma, jer nekad mladenci insistiraju da svirka počne tek od dolaska matičara.

* Izbegnite pregovaranje s bendovima i pevačima koji imaju svoje menadžere, jer takvi u startu koštaju od 10-50 odsto skuplje.

* Ukoliko sa angažovanim bendom dogovarate muzički repertoar, nemojte se povoditi za sopstvenim muzičkim ukusom, jer svadbu ne pravite samo za vas dvoje, već za nekoliko desetina ili stotina zvanica, čiji se izbor možda i razlikuje od vašeg. Čestu grešku koju mladenci prave je da određuju šta da im se svira, a šta ne, pa se dešava da se gosti smore, dosađuju i na kraju odu nezadovoljni sa svadbe.

* Sa bendom kojim dogovarate angažman se dogovorite i da ih poslušate na nekoj klupskoj svirki ili na nekom sličnom nastupu, kako bi se uverili da zadovoljavaju vaše kriterijume. Ukoliko nemaju takvih svirki, verovatno i ne zaslužuju da ih angažujete.

* Ukoliko niste sigurni da li će svadba trajati 7-8 sati ili duže, eventualni produžetak dogovorite odmah, jer će vas na licu mesta dodatnih sat ili dva na kraju koštati višestruko skuplje nego kada ih utanačite unapred.

* Kada pravite raspored sedenja u sali izbegavajte da starije goste smeštate blizu muzike i zvučnika i nemojte im davati mesta u prvim redovima.

* Postoji razlika između bendova koji sviraju programsku muziku (unapred dogovoren repertoar) i bendova koji rade na naručivanje (gosti odlučuju u repertoaru i muzičkom toku svadbe). Prva opcija je mnogo sigurnija, kulturnija i uz dobar bend garantuje odličnu svadbu, dok druga često ume da se pretvori u haos, jer se neće znati ko je šta poručio, ko je važniji gost, a mladenci nemaju nikakvu kontrolu nad pesmama i repertoarom.

I jako važno za kraj:
Ne patite od toga da uzimate po svaku cenu neko “zvučno” ime koje se triput pojavilo na televiziji i dvaput u tabloidima, jer gotovo po pravilu takve “zvezde” uglavnom koštaju mnogo, često izvoljevaju, a repertoar im se mahom svodi na njihove hitove i pesme isključivo po njihovom izboru.

Izvor: svezavencanje.rs