Lepota

Imate masnu kosu? Ova DVA sastojka su SPAS!

Ukoliko ste od onih dama koje muče muku s masnom kosom i ni jedan šampon vam ne pomaže rešenje se nalazi u vašoj kuhinji. Pogledaj koja dva sastojka rešavaju ovaj problem.
06.04.2018. - 10:00h
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada kosa postane masna samo dan ili dva nakon pranja, verovatno pripadate onim ženama koje imaju masnu kosu. U korenu kose nalaze se lojne žlezde koje izlučuju sebum. Sebum, između ostalog, sadrži ulje, a pomaže u održavanju zdrave kose. Masna kosa je rezultat prekomerne proizvodnje tog ulja.

To se može dogoditi iz više razloga kao što su hormonske promene, prekomerni stres, masna hrana i loša nega kose. Masna kosa ne izgleda lepo i negovano i sklonija je peruti i svrabežu vlasišta. Zato je vrlo važno kontrolisati stanje masne kose i održavati vlasište čistim.

Postoje prirodni lekovi za masnu kosu koje možete da koristite da bi smanjili prekomerno mašćenje kose i postigli svež izgled danima.

Ruzmarin

Ruzmarin sadrži esencijalna ulja koja pomažu da se smanji prekomernu proizvodnju ulja na vlasištu. Zbog toga je ova biljka odličan prirodan lek za masnu kosu. Osim toga, ruzmarin jača i hrani kosu, i sprečava perut i opadanje kose.

Tečnost za ispiranje masne kose možete da napravite uz pomoć čaja od ruzmarina. Dve kašike sušenog ruzmarina prelijte šoljicom vruće vode i ostavite 20 minuta. Nakon toga procedite i ohladite. Kada perete kosu, isperite je ovim čajem nakon poslednjeg ispiranja vodom.

Limun

Limun je odličan za različite tipove vlasišta i probleme s kosom, uključujući i masnu kosu. Sadrži mnoge važne vitamine i minerale koji pomažu da se održi kosa zdravom. Kiselina iz limuna može da uravnoteži pH vrednost vlasišta i da kontroliše izlučivanje ulja.

Pomešajte sok od dva limuna i dve šoljice destilovane vode. Nanesite ovu mešavinu na vlasište i kosu nakon što ste oprali kosu šamponom i isprali je. Ostavite pet minuta da deluje, a potom isperite mlakom vodom. Ponovite tri puta nedeljno za bolje rezultate.

Izvor: Kiwi.hr