Obično se veruje da što je hrana zdravija, što više obiluje raznovrsnim hranljivim materijama, to više košta. Međutim, to često nije istina. Postoje namirnice koje su krcate nutrijentima, a zapravo uopšte nisu skupe.

Nutricionistkinja Olga Deker navela je tri jeftine namirnice koje obiluju zdravim sastojcima a malo koštaju. Nazvala ih je "superhranom", a to su laneno seme, alge i heljda.

Prema rečima dr Deker, semenke lana sadrže mnogo korisnih supstanci: vitamine grupa A, B, E i F, gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink. Osim toga, bogate su omega-3 i omega-6 nezasićenim mastima, kao i vlaknima. Zahvaljujući njima, smanjuju rizik od razvoja maligniteta, normalizuju rad srca i gastrointestinalnog trakta, a pomažu i u regulisanju šećera u krvi, napominje stručnjak.

Osim vitamina, alge sadrže i mnogo joda. Imaju efekat čišćenja, uklanjaju toksine iz tela. Ova namirnica se preporučuje kod bolesti štitne žlezde.

Heljda je bogata proteinima i ne sadrži skrob ili gluten. Bogata je vitaminima B, antioksidansima, gvožđem, kao i vlaknima, koja su odgovorna za normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta i osećaj sitosti, rekla je dr Olga.

Izvor: Mondo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.