Ako imate neke nedoumice, evo malog kuvarskog rečnika:

• Al dente - Italijanski izraz. Odnosi se na kuvanje testenine ili recimo pirinča koji su mekano kuvani ali se ipak osete pod zubima.
• Aspik - pihtije ili želatinasta masa
• Blanširati - Staviti neku namirnicu u kipuću vodu, izvaditi za manje od jednog minuta i zatim staviti u led. Nekom povrću ovako možemo pojačati boju a neko možemo lakše oljuštiti (paradajz, papriku...)
• Bujon - Čorba u kojoj je kuvano meso ili povrće ili jedno i drugo zajedno. Koristi se kao osnova za mnoge soseve, supe i kuvana jela.
• Gratinirati - Pojedina jela preliti sosom i narendati sir pa zatim staviti u rernu da se zapeče.
• Flambirati - Zaliti neko jelo u toku pripreme alkoholom i zapaliti.
• Kandirati - Ušećeriti. Uglavnom kada se radi o voću.
• Žilijen - Sečenje na trakice ili rezance. 
• Sotiranje - Prženje mesa na vreloj masnoći
• Konkase - iseckati na sitne kockice mesnati deo povrća, uglavnom se radi o paradajzu.
• Klajster - brašno razmućeno u vodi. Koristi se kako bi se zgusnulo neko jelo.
• Slajs - Seći na tanke kriške neku namirnicu. Uglavnom za kanapee ili slično.

Izvor: škola kuvanja Il Primo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.