Osam najčešćih GREŠAKA prilikom kuvanja TESTENINE: Bar DVE SIGURNO PRAVITE zbog čega bude gnjecava ili sos spada sa nje

Izbegavajte ove greške ako želite da dobijete savršenu testeninu svaki put.

Izvor: Glossy  |  
Foto: Mehmet Cetin/Shuttrstock
Foto: Mehmet Cetin/Shuttrstock
.

Kad god ne znamo šta da kuvamo, testenina je uvek dobra ideja. Ako imate kesu testenine pri ruci nemate razlog za brigu. Ona je zasitna i može se spremiti na mnogo različitih načina.

Njen ukus zavisiće od toga sa čim planirate da je obogatite, ali i od samih makarona i načina na koji ih kuvate.

Iako deluje jednostavno, makarone često znaju da zadaju muke domaćicama. Razlog su neke od najčešćih grešaka koje svi prave, a o čemu je reč pogledajte u nastavku teksta.

Premala šerpa

Testenina se znatno širi dok se kuva, pa je važno da koristite veću posudu prilikom njenog kuvanja. Osim toga, testenina će se kuvati ravnomernije ako je potopljena u puno vode. Za jedno pakovanje testenine preporučujemo da prokuvate oko 3 litara vode, imajući na umu da će se zapremina povećavati kako se testenina kuva.

Pogrešno soljenje vode

Od ključne je važnosti da posolite vodu u kojoj će se testenina kuvati. Voda za kuvanje treba da bude dobro začinjena, poput ukusnog bujona, ali ne i preslana. Otprilike jedna kašika soli po litri vode. Da biste postigli savršen nivo slanosti, probajte vodu dok kuvate (samo pazite da ne opečete jezik!)

Dodavanje ulja u vodu za kuvanje

Dodavanje maslinovog ulja u vodu za kuvanje može zvučati kao dobra ideja za sprečavanje lepljenja, ali u stvarnosti to samo izaziva probleme. Ulje ne sprečava lepljenje, ali će kuvanu testeninu učiniti klizavom i sprečiće da je sosovi dobro uhvate na nju. V

Lomljenje rezanaca

Kada kuvate dugačke, nezgrapne oblike testenine, poput špageta, može biti primamljivo da ih gurnete u lonac tako što ćete ih lomiti. Ipak, to nije dobra ideja. Umesto toga, koristite visoku šerpu sa puno vode i nežno gurnite testeninu u vodu dok potopljeni delovi počinju da omekšavaju i tonu. Neće potrajati dugo; samo je potrebno malo strpljenja.

Ne dozvolite da vam se testenina prekuva

Vremena kuvanja navedena na kutijama za testenine su procene - ne pravila. Mi težimo ka al dente testenini, koja je dovoljno mekana, ali ipak ne prekuvana. Za najbolje rezultate, redovno proveravajte testeninu kako biste bili sigurni da je kuvana tačno po vašem ukusu.

Ne bacajte vodu u kojoj se kuvala testenina

Voda od kuvanja testenine je ključ lepog sosa, pa je dobro ostaviti bar šolju, dve prilikom ceđenja testenine. Kada se voda za testeninu zamuti, to znači da testenina ispušta skrob u vodu. Skrobna voda će se pomešati sa masnoćom, poput putera ili maslinovog ulja i dodaćete sos svilenkaste, guste teksture.

Ispiranje testenine

Ispiranje testenine će ukloniti skrobni film koji pomaže da se sos drži za nju. Ako testeninu servirate toplu, nikada je ne bi trebalo ispirati nakon oceđivanja. Uz to, ako planirate da servirate testeninu hladnu ili na sobnoj temperaturi (kao u salati od testenine), samo napred i isperite je tako da se ne zgrudva dok stoji.

Nije svaki oblik testenine za svaki sos

Kombinacija oblika i sosa može odigrati veliku ulogu u tome kako će ispasti celokupno jelo. Na primer, možda biste želeli testeninu sa izbočenim, cevastim oblikom, kao što je rigatoni, da biste uhvatili sve do poslednjeg delića izdašnog ragua. Alternativno, možda ćete želeti dugačke, ravne rezance, poput linguine, za lagani, svetao sos od morskih plodova. Slobodno pratite tradicionalne parove oblika i sosa, ili eksperimentišite sa sopstvenim kombinacijama.