Najbolji kuvari sveta UVEK poštuju OVO PRAVILO kada spremaju PEČURKE i baš na tom koraku svaki put "padamo"!

Pečurke su redovna namirnica na srpskim trpezama - jeftine su, ukusne i dobro se slažu uz čitav niz različitih specijaliteta.

foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky
foto: Depositphotos/EdZbarzhyvetsky

Ali, uvereni smo da ih uvek kupite sa crnim flekama i naslagama prljavštine, pa vam je, sasvim logično, prvi poriv da ih dobro operemtei očistite.

Ipak, zanimljivo je da postoji pravilo koje kaže da je voda najveći neprijatelj pečuraka - navodno će je upiti i pretvoriti ih u mekanu masu bez ukusa.

Jedno, kada se pokvase pečurke je gotovo nemoguće potpuno osušiti, pa je samim tim manja verovatnoća da će tokom prženja poprimiti lepu zlatnu boju i dostići potrebnu hrskavost, piše Žena.blic.

Stvari će se dodatno pogoršati ako pečurke operete, pa ih čuvate u kesi ili plastičnoj posudi u frižideru - tek će tada postati sluzave i bezkusne. Zato čak i najbolji kuvari sveta imaju zlatno pravilo: suve pečurke su ukusne pečurke!

"Ne morate i ne treba da perute pečurke. Ljudi misle da su te crne mrlje prljavština, ali to je zapravo treset mahovina i ona se pasterizuje tokom pripreme", objašnjava Lori Harison sa Američkog instituta za pečurke.

Kuvari smatraju da voda svakako neće očistiti pečurke, već će one samo apsorbovati istu. Zato, ako je već neophodno očistiti ih koriste malu četku u te svrhe ili ih pažljivo obrišu tankom pamučnom krpom.