Najbolja domaća turšija bez konzervansa: Zdrava salata koja odmah nestaje sa stola (RECEPT)

Zimnica je neizostavna u domovima tokom zime. Pripremite turšiju na ovaj način i cela porodica će uživati.

Foto: nada54/Shutterstock
Foto: nada54/Shutterstock
.

Turšija je ukiseljeno povrće ili voće ili kombinacija povrća i voća uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koji podstiču fermentaciju. Najčešće se za turšiju koriste paprike, krastavci, zeleni paradajz, šargarepa, karfiol. Povrće se slaže u velike staklene tegle i prelije rastvorom vode i soli. Za neke vrste povrća se dodaje i malo esencije. U seoskim domaćinstvima se turšija priprema u drvenim burićima. Služi se kao predjelo ili meze.

Za recept u nastavku ukupno treba da imate 10 kg povrća, a vi po ukusu odredite kog povrća ćete više ili manje kupiti. Sastojci:

- kornišoni - karfiol - zeleni paradajz - šargarepa - 5 glavica belog luka - 500 g soli - sirće Priprema: - Uzmite čisto bure od 10 litara i na dno sipajte so i lepo pokvasite sirćetom. - Povrće prethodno dobro operite i ocedite. - Prvo stavite šargarepu, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. - Karfiol podelite na cvetove i dodajte preko šargarepe. - Zatim stavite paradajz i na kraju kornišone. - Kroz slojeve se stavlja po jedna glavica belog luka isečena na pola. - Krastavčići prvi budu gotovi, zato se stavljaju poslednji. Na kraju kamenom pritisnite povrće. - Neka tako odstoji do sutradan pe tek onda se preliva vodom i zatvara poklopcem. - Pretače se po želji na 1-2 dana. - Gotova je nakon 14 dana, piše Stvar ukusa.