Mnogi ljudi pripremaju crni luk na pogrešan način: Nutricionista otkrio GENIJALAN trik za pravilno spremanje

Crni luk je veoma zdrava namirnica i zato je veoma važno pripremiti ga na pravi način.

Foto: New Africa/Shutterstock
Foto: New Africa/Shutterstock
.

Crni luk je jedna od najzdravijih namirnica koja obiluje moćnim sastojcima. Odličan je u borbi protiv virusa, jača imuno system, dobar je za srce, pomaže u lečenju respiratornih infekcija i kod mnogih drugih bolesti. Osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K.

Crni luk je neizostavan u pripremi mnogih jela. Da li ste znali da ukoliko ga pripremate na pogrešan način možete uništiti njegove prednosti.

Kako se crni luk pravilno priprema?

Naime, nutricionista Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti.

A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova lekovita dejstva.

- Savetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vreme stvoriće se maksimlana količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja – objašnjava nutricionista.