Kremasta, sočna, samo dodajte JEDAN SASTOJAK: Evo trikova za savršenu krompir salatu i koje greške da izbegnete

Da biste napravili savršenu, sočnu i kremastu salatu od krompira, treba vam dobar recept, ali neophodno je i da izbegnete nekoliko grešaka.

Foto: Veronika Idiyat/Shutterstock
Foto: Veronika Idiyat/Shutterstock
.

Salata od krompira koristi se uz razna jela, služimo je uz ribu, ali i uz meso. Sličan običnom, a ipak drugačiki je način na koji krompir salatu spremaju u Austriji ili Nemačkoj. Prema tom receptu salata od krompira je sočnija i kremastija, a glavni je razlog za to je - goveđa supa.

Sastojci:

1 kg krompira (tvrđeg, žutog)
1 srednje velika glavica ljubičastog luka
250 ml goveđe supe
1 kašičica senfa
1 kašika sirćeta od belog vina
3 kašike ulja
malo sveže mlevenog bibera
2 prstohvata soli
nekoliko grančica svežeg peršuna

Priprema:

Operite krumpir pa ga celog stavite u lonac hladne vode i kuvajte u kori oko 30 minuta. Kad je krompir kuvan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše ljuštio i rezao pa ga oljuštite i narežite na kolutove podjednake debljine.

Luk očistite i naseckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte.

U toplu goveđu supu dodajte senf, sirće, ulje, so i biber, sve dobro izmešajte i prelijte preko krompira, lagano protresite činiju te ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile.

Naseckajte na sitno sveži peršun, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i biberom, pažljivo promešajte i poslužite.

Da bi vaša salata bila savršena i sočna, svakako treba da pripazite na pet grešaka zbog kojih salata od krompira može ispasti loše, uprkos odličnom receptu.

Pogrešna sorta krompira

Birajte krompire približno jednake veličine kako bi se ravnomerno skuvali, a najbolje je odabrati žuti krompir. Brašnasti će se lako prekuvati i raspadati prilikom mešanja.

Kuvanje u vrućoj vodi

Neljušteni krompir stavite u hladnu vodu (tako da krompiri budu potpuno potopljeni) kako bi se ravnomerno skuvao. Vodu nemojte zaboraviti da posolite. Viljuškom proverite da li je kuvan. Ako lako prolazi, spreman je za ceđenje.

Slepljeni kolutovi

Skuvani krompir prebacite u hladnu vodu kako se ne bi raspadao tokom ljuštenja i rezanja. Nakon rezanja kolutove nauljite maslinovim uljem (neki više vole obično ili rastopljenu svinjsku mast) kako se ne bi spojile.

Previše luka

Previše luka preuzme sve ukuse i arome. Neki se služe trikom da luk posole, ostave 15 minuta pa iscede u krpi i dodaju krompiru. Odličan je i trik da luk potopite u vinsko sirće kako bi bio manje intenzivan.

Premalo preliva

Ako izrežete krompir na prevelike komade lako je moguće da će salata delovati suvo, pišu Vijesti.