Kažu da je OVO TAČAN TRENUTAK u kom svi prave grešku DOK KUVAJU DOMAĆU KAFU: Jedan KORAK uništava njen UKUS

Kafa je omiljeni napitak većine ljudi i gotovo nezaobilazni jutarnji ritual. Postoje razni načini pripreme i različite vrste, a mnogima je omiljena isključivo jaka, crna, turska.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Iako su instat kafe, espreso, kapućino i makijato dobili svoje mesto kada je reč o kultutri ispijanja kafe, kod nas, ipak, još uvek prednjači turska kafa, odnosno domaća crna.

I dok je svako priprema na svoj način, kao i za sve, i za kuvanje kafe postoji poseban proces pripreme.

Originalno se ova kafa priprema u vatrenom tucanom lončiću odnosno džezvi i servira u malim šoljama – fildžanima.

A savet je da se koriste veće džezve od one koja je potrebna kako bi se sprečilo da kafa iskipi prilikom kuvanja.

Evo šta je potrebno za 6 šoljica kafe:

- 3 dl filtrirane vode

- 30 g kafe

Priprema:

Posudu s filtriranom vodom stavite na ringlu i sačekajte da provri, zatim je pomerite sa vatre. Dodajte 30 grama, odnosno šest kašičica mlevene kafe, dobro promešajte, pa vratite nazad na vatru i pustite da se pena podigne, pa odmah sklonite sa vatre.

Zanimljivo je to da je ovo trenutak u kojem se često greši, jer ako je ostavite duže na vatri, kafa će da prokuva, što će da spali eterična ulja zbog kojih postaje previše gorka. Takva kafa zahteva mnogo šećera i mleka.

Preko pene prelijte malo vrele vode. Pustite da odstoji 30-ak sekundi kako bi se fini prah staložio na dno. U svaku šolju stavite po jednu kašičicu pene. Zatim svaku šolju napunite do pola, piše Blic Žena.