Kakvog li je ukusa? Astronauti će se počastiti "svemirskom" salatom

Astronauti koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici (M S S) upravo se spremaju da probaju prvu u svemiru uzgojenu salatu, što će biti još jedan korak ka osposobljavanju ljudi za putovanje na Mars, najavljuju naučnici.

.

Istraživači su danas u prilici da uzgajaju hranu u svemiru, što bi u budućnosti trebalo da im pomogne da prežive višemesečna, pa čak i višegodišnja putovanja kosmičkim prostranstvima, navode u Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

"Postoje dokazi da su sveže namirnice, poput paradajza, kupina i crvene salate, odličan izvor antioksidanata", rekao je Rej Viler, naučnik NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi.

"Dostupnost svežih namirnica u svemiru mogla bi da ima pozitivni efekat na raspoloženje astronauta, kao i da im pruži izvesnu zaštitu od svemirske radijacije", objasnio je on, prenosi AFP.

Američki astronaut Skot Keli i ostali članovi posade na M S S-u probaće salatu danas između 15:15 i 16:00 GMT, najavio je predstavnik NASA.

Ovaj "istorijski zalogaj" moći će da se vidi u direktnom prenosu koji će emitovati NASA televizija.

Na trpezi astronauta naći će se crvena rimska salata, ubrana nakon 33 dana rasta u specijalnim kutijama koje je na M S S dopremio bespilotni američki teretni brod Space X Dragon.
"Sutra ćemo jesti svoju dugoočekivanu žetvu zeleniša", poručio je juče Keli putem Tvitera na kom je postavio i svoju fotografiju pored zasada crvene salate.

Prvi busen svemirske salate uzgojen je prošle godine, ali ga astronauti nisu pojeli, jer je morao da bude podvrgnut kontroli zdravstvene ispravnosti na Zemlji, test koji je uspešno prošao.
Astronauti će pre jela "listove salate očistiti maramicama natopljenim limunskom kiselinom", objasnili su u NASA.

"Poješće samo pola svemirske žetve, dok će drugu polovinu upakovati i zamrznuti kako bi mogla da bude vraćena na Zemlju radi daljih analiza", naveli su stručnjaci NASA.

.