
"Došao sam da vam ZAGORČAM ŽIVOT": Gostujući sudija se obratio polufinalistima
Treći, gostujući sudija "MasterChef Srbija", obratio se polufinalistima.
21.6.2025. 21:19
Redovno konzumiranje luka povezuje se sa nižim rizikom od bolesti srca, nižim nivoima holesterola i nižim krvnim pritiskom zahvaljujući lekovitim fitonutrijentima u luku.
Foto: NUM LPPHOTO / Shutterstock
08.04.2022.|11:02
Luk je dobar izvor:
-dijetalnih vlakana
-vitamina C - važnog za imunitet i lepu kožu
-vitamina B6 - važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca
-folne kiseline - esencijalne za stvaranje i održavanje novih ćelija
-kalijuma - blagotvornog za krvi pritisak i zdravlje srca
-mangana - važnog za zdravlje tkiva i kostiju
Sprečava i usporava razvoj raka
U luku je otkriveno više od 30 antikancerogenih jedinjenja. Zbog toga se smatra da smanjuje rast tumora i štiti od slobodnih radikala. Posebno se preporučuje kod raka želuca, jednjaka, creva i prostate.
Takođe, folna kiselina štiti od razvoja melanoma i tumora epidermisa, ali i od razvoja raka materice, pankreasa, dojke, debelog creva i želuca.
Pregled 16 studija sprovedenih na 13.333 osobe, objavljen u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pokazao je da su učesnici sa najvećim unosom luka imali 15% manji rizik od raka debelog creva u poređenju sa onima sa najmanjim unosom, prenosi portal Živim.
Oporavak sinusa
Sjajan način da zaustavite i usporite krvarenje iz nosa je korišćenje luka. Uzmite polovinu luka i stavite tačno ispod nosa, a zatim duboko udahnite.
Luk sadrži vitamin C i bioflavonoide, a ovi hranljivi sastojci čine naše nozdrve manje osetljivim na krvarenje. Takođe, možete staviti polovinu crnog luka pod nos i udahnuti kada imate začepljene nzdrve. Luk čisti prolaze u nosu, olakšavajući nam disanje.
Sprečava depresiju i poboljšava raspoloženja
Luk sadrži folat, a to je vitamin B9, hranljiva materija koja pomaže u sprečavanju depresije i poboljšava raspoloženje razgrađivanjem aminokiseline homocistein.
Zašto je ovo bitno? Homocistein je aminokiselina koja ima potencijal da ima toksično dejstvo na krvne sudove, zgrušavanje krvi i ne dozvoljava vašem telu da proizvodi hormone za dobro raspoloženje. Luk je odličan upravo zato što može da razgradi tu aminokiselinu i tako pomogne vašem mozgu da dobije dovoljno hranljivih materija.
Reguliše šećer i štiti od dijabetesa
Česta konzumacija luka može biti povezana sa nižim nivoom glukoze u krvi, bilo da se jede sirov ili kuvan, potvrdile su studije.
Luk sprečava prehladu i grip
Snažan je antiseptik i antibiotik bogat vitaminima A, B i C. Posebno je poželjna namirnica u periodu prehlade i gripa zbog sinergističkog delovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata iz luka.
Zdravstveni stručnjak Luk Kutinjo ističe da luk može da pomogne u prevenciji prehlade, kašlja, visoke temperature i upale grla.
Kako?
- Naseckajte luk na komadiće
- Potopite ga u vodu na šest do osam sati.
- Uzimajte tri do četiri kašike, tri puta dnevno.
Pomaže kod upale uha
Uši su jedan od najosjetljivijih organa u telu. Mogu da nas zabole zbog više razloga, poput glasne muzike ili putovanja avionom. Neki lekari predlažu upotrebu kapi za uši za ublažavanje bolova. Međutim, može nam pomoći i kuvani luk.
Kako?
- Luk kuvajte u vodi dok ne omekša.
- Stavite ga u krpu, a zatim na uvo.
Salata od luka i narandže
Sastojci:
- pola luka (crni ili crveni)
- sok 1 narandže
- 2 narandže naseckane na komadiće
- 2 kašike crnog vina
- 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1⁄2 kašike seckanog svežeg lista ruzmarina
- 1⁄2 kašičice morske soli
- biber po želji
- 300 grama spanaća
Priprema:
Pomešajte sve sastojke osim spanaća. Ostavite salatu da odstoji jedan sat, pa dodajte i spanać i promešajte. Prijatno!
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.