Luk je dobar izvor:

-dijetalnih vlakana

-vitamina C - važnog za imunitet i lepu kožu

-vitamina B6 - važnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca

-folne kiseline - esencijalne za stvaranje i održavanje novih ćelija

-kalijuma - blagotvornog za krvi pritisak i zdravlje srca

-mangana - važnog za zdravlje tkiva i kostiju

Sprečava i usporava razvoj raka

U luku je otkriveno više od 30 antikancerogenih jedinjenja. Zbog toga se smatra da smanjuje rast tumora i štiti od slobodnih radikala. Posebno se preporučuje kod raka želuca, jednjaka, creva i prostate.

Takođe, folna kiselina štiti od razvoja melanoma i tumora epidermisa, ali i od razvoja raka materice, pankreasa, dojke, debelog creva i želuca.

Pregled 16 studija sprovedenih na 13.333 osobe, objavljen u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pokazao je da su učesnici sa najvećim unosom luka imali 15% manji rizik od raka debelog creva u poređenju sa onima sa najmanjim unosom, prenosi portal Živim.

Oporavak sinusa

Sjajan način da zaustavite i usporite krvarenje iz nosa je korišćenje luka. Uzmite polovinu luka i stavite tačno ispod nosa, a zatim duboko udahnite.

Luk sadrži vitamin C i bioflavonoide, a ovi hranljivi sastojci čine naše nozdrve manje osetljivim na krvarenje. Takođe, možete staviti polovinu crnog luka pod nos i udahnuti kada imate začepljene nzdrve. Luk čisti prolaze u nosu, olakšavajući nam disanje.

Sprečava depresiju i poboljšava raspoloženja

Luk sadrži folat, a to je vitamin B9, hranljiva materija koja pomaže u sprečavanju depresije i poboljšava raspoloženje razgrađivanjem aminokiseline homocistein.

Zašto je ovo bitno? Homocistein je aminokiselina koja ima potencijal da ima toksično dejstvo na krvne sudove, zgrušavanje krvi i ne dozvoljava vašem telu da proizvodi hormone za dobro raspoloženje. Luk je odličan upravo zato što može da razgradi tu aminokiselinu i tako pomogne vašem mozgu da dobije dovoljno hranljivih materija.

Reguliše šećer i štiti od dijabetesa

Česta konzumacija luka može biti povezana sa nižim nivoom glukoze u krvi, bilo da se jede sirov ili kuvan, potvrdile su studije.

Luk sprečava prehladu i grip

Snažan je antiseptik i antibiotik bogat vitaminima A, B i C. Posebno je poželjna namirnica u periodu prehlade i gripa zbog sinergističkog delovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata iz luka.

Zdravstveni stručnjak Luk Kutinjo ističe da luk može da pomogne u prevenciji prehlade, kašlja, visoke temperature i upale grla.

Kako?

- Naseckajte luk na komadiće

- Potopite ga u vodu na šest do osam sati.

- Uzimajte tri do četiri kašike, tri puta dnevno.

Pomaže kod upale uha

Uši su jedan od najosjetljivijih organa u telu. Mogu da nas zabole zbog više razloga, poput glasne muzike ili putovanja avionom. Neki lekari predlažu upotrebu kapi za uši za ublažavanje bolova. Međutim, može nam pomoći i kuvani luk.

Kako?

- Luk kuvajte u vodi dok ne omekša.

- Stavite ga u krpu, a zatim na uvo.

Foto: Anna Hoychuk / Shutterstock

Salata od luka i narandže

Sastojci:

- pola luka (crni ili crveni)

- sok 1 narandže

- 2 narandže naseckane na komadiće

- 2 kašike crnog vina

- 4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

- 1⁄2 kašike seckanog svežeg lista ruzmarina

- 1⁄2 kašičice morske soli

- biber po želji

- 300 grama spanaća

Priprema:

Pomešajte sve sastojke osim spanaća. Ostavite salatu da odstoji jedan sat, pa dodajte i spanać i promešajte. Prijatno!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.