Ovo je dobro znati u svakom trenutku. Ako imate nedoumice oko toga da li je žumance dovoljno kuvano, saveti iskusnih kuhara će vam pomoći.

Budite sigurni da su jaja koja upotrebljavate sveža

Ako vam stoje u frižideru neko vreme i niste sigurni da li su sveža, uvek možete da proverite da li su još uvek dobra za upotrebu i to na vrlo jednostavan način.

Ubacite jaje lagano u čašu s vodom. Ako potone do dna, dobro je za konzumiranje, a ako ostane da pluta na površini, bacite ga.

Kako se sprema tvrdo kuvano jaje?

Kada ste sigurni da su jaja koja nameravate da kuvate sveža, stavite ih u šerou i nalijte vodom. Neka voda prekrije jaja oko dva centimetra i poklopite šerpu.

Kada voda proključa, odmah sklonite šerpu s vatre i ostavite tako poklopljeno da odstoji 15 minuta. Nakon toga prospite vodu u kojoj su se kuvala jaja i odmah ih potpite u hladnu vodu. Lako ćete ih očistiti. 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.