Upozorenje stručnjaka: Ignorisanje deteta OPASNIJE od fizičkog zlostavljanja?

Mnoga sprovedena istraživanja dosad su pokazala kako fizičko kažnjavanje negativno utiče na decu, njihovo mentalno stanje i zdravlje u celini. Ipak, terapeuti upozoravaju da bi čak gore posledice od toga moglo imati ignorisanje deteta koje mnogi roditelji rade, najčešće potpuno nesvesno.

Foto: Prostock-studio/Shutterstock
Foto: Prostock-studio/Shutterstock
.

Jedan od onih koji ukazuju na sve češći problem ignorisanja dece u porodici je Tomislav Kuljiš, autor programa Roditeljstvo i rani razvoj i osnivač centra Prirodno roditeljstvo, koji tvrdi da je od svih negativnih iskustava upravo zanemarivanje najraširenije i najopasnije jer često prolazi neviđeno.

Kako objašnjava, za zanemarivanje nema nikakvih sankcija za roditelje, kao kada je na primer reč o fizičkom zlostavljanju, a ono kod deteta ostavlja još više boli i negativnih posledica.

Dete se oseća zanemareno i nebitno

Kuljiš objašnjava da se ignorisanje deteta može opisati i kao nedoživljavanje deteta, neviđenje njegove posebnosti, nekomuniciranje s njegovim unutarnjim svetom i nemanje emocija. Ukratko, ovakav primer ponašanja javlja u porodicama u kojima nedostaje emocionalni kontakt. Dete se oseća zanemareno, nebitno i odbačeno.

"Metafora za zanemarivanje spram zlostavljanja je kao da biljci nismo čupali listove, ali smo je stavili u mračni prostor bez vode i pustili da raste. Takva deca postaju odrasle osobe sa smanjenim emocionalnim svetom, nesposobne za empatiju i doživljavanje drugih, osećaju se prazno u sebi, ne poznaju sami sebe, jer ih niko nikada nije stvarno upoznao, jer nikome nikada nisu uspeli da izraze kakvi su oni stvarno u sebi. Imaju problema s emocionalnom samoregulacijom i nose silnu ljutnju u sebi, koju često projektuju na partnere ili druge lake mete. U osnovi nose tešku bol u sebi koju potiskuju i ne znaju od kuda dolazi jer roditelji su ih uverili da su imali sve što su želeli, ali nisu imali ono što je trebalo", tvrdi Kuljiš, piše Index.hr.