Saveti za roditelje: Kako da reagujete ako vas deca zateknu tokom seksa

Šta uraditi i kako reagovati, ukoliko vas dete zatekne u "nezgodnoj situaciji", veoma je važno kako za dete i njegovo shvatanje vas, tako i za vas same.

Situacija je bez sumnje, krajnje neprijatna, ipak tu se ne postavlja samo pitanje neugodnosti, već i koliko je to za samu decu traumatično i zbunjujuće. Veliki broj parova je sasvim sigurno doživeo ovo u nekom dobu detetovog odrastanja. Ipak, tu je vaša reakcija najbitnija, odnosno na koji način ćete pristupiti svom detetu.

Razgovor i objašnjenje su najlogičniji sled događaja, ali je takođe bitan uzrast deteta, da li je u pitanju dečak ili devojčica, u kojoj pozi vas je dete zateklo. Najlakše je izbaciti dete iz sobe i praviti se kao da se ništa nije dogodilo.

Dečaci i devojčice različito doživljavaju svoju polnost. Dečaci su uglavnom više vezani za majku i identifikuju se sa njom, tako da je vrlo moguće da će dečak to doživeti kao neku vrstu nasilja nad svojom majkom i početi da na oca gleda kao na suparnika. S druge strane, devojčice prizor seksa može šokirati jer se i one na neki način identifikuju sa majkom i veličaju oca, pa je jako važno da to ne shvate kao neku nasilnu radnju, već kao nešto što je normalno da rade odrasli i da je to posledica ljubavi.

Naravno, uvek se možete nasmejati i naći "opravdanje", pa reći deci kako su se mama i tata samo igrali, šalili i tome slično. Ipak, činjenica je da je pametan pristup roditelja i razgovor sa decom, nešto što je od ključnog značaja. Treba dati vremena detetu da to shvati i prihvati i ukomponuje u svoje viđenje sveta i shvatanje života. Ali seks ne bi trebalo da bude tabu tema i zato sve zavisi od vas.

U krajnjem slučaju, kako do ove situacije, pak ne bi došlo, prosto i jednostavno - zaključajte se.

Izvor: yumama.com