Povratak sa porodiljskog: 9 stvari koje svaka mama želi da kaže svom šefu

Za većinu mama, povratak na posao posle porodiljskog odsustva je veoma stresan period.

.

Balansiranje između posla i porodice bi bilo dosta lakše kada bi imali poslodavca koji razume neke stvari, kao što su:

1. I želim i ne želim da budem ovde
Veliki broj mama se u ovom periodu oseća 'rastrgnuto' između posla koji vole i na kom žele da napreduje i tog malenog bića koje je ostalo kod kuće, i svih onih osmeha koje propuštaju.

2. To što imam fleksibilno radno vreme ne znači da svoj posao ne radim kao ranije (ili čak i bolje)
Nažalost u današnje vreme većina poslodavaca ne dozvoljava fleksibilno radno vreme kako bi zaposlene mame mogle da balansiraju između posla i porodice. Fleksibilnost ne znači da ste razmaženi ili da tražite povlastice koje ne zaslužujete. To samo znači da ste ljudsko biće i da želite da imate mogućnost da napravite izbore koji su dobri i za vašu porodicu i za vaš posao.

3. Volim svoj posao ali sve u mom životu se okrenulo naopačke. Opet.
Roditi dete i prilagoditi se da živite sa bebom je samo po sebi iscrpljujuće, ali vratiti se na posao i naći vremena za sve je skroz druga stvar.

4. Nisam spremna za ovo
Zašto je iznenađujuće to što žene nisu spremne za povratak na posao posle porodiljskog odsustva? To je ustvari kratak period i većina majki nije spremna ali to nije nešto na šta mogu da utiču.

5. Koristiću nove reči
Žene treba da koriste izraze poput pumpe za mleko i dojenja i to je sasvim ok. To su normalne reči za svaku majku. Pitati jednu porodilju da li joj je potrebna pauza za izmuzavanje nije čudna niti uznemirujuća ni za koga.

6. Imam osećaj krivice u svakom slučaju
Dok je žena na poslu i ne nedostaje joj beba, dok je zaokupljena radom, ona oseća krivicu. Dok je na poslu i nedostaje joj njena beba isto oseća krivicu. Kada je kod kuće sa svojom bebom i ne misli na posao opet oseća krivicu. Kako god okrenete velika je verovatnoća da majke u nekom momentu osećaju krivicu.

7. Šale o mamama nisu smešne
Opštepoznato je da se dosta ljudi šali na račun pantalona za trudnice i porodičnih automobila i moramo naglasiti da su te šale jako iritirajuće. Priznajemo da postoji i par dobrih fora, ali mame su iste one osobe koje ste ranije znali i to što su rodile dete ne znače da su postale ograničene samo na stvari koje mame rade.

8. Mozak nam je često preopterećen
Spisak stvari u glavi svake mame sa rođenjem deteta se upravo utrostručio. Sva pažnja koju su posvećivale poslu sada mora da se podeli na otprilike još četiri strane.

9. Ne sažaljevajte me
Da, postoji dosta stvari sa kojima se svaka majka bori. Međutim dogodila joj se i najlepša stvar u životu i svaka mama zna kako da se nosi sa čitavim haosom koji je došao u njen život sa dolaskom malene bebice.

Izvor: yumama.com