Mnogi roditelji se pitaju koja su najbolja kolica za bebe i kako ih izabrati iz mnoštva modela. Treba imati u vidu da najskuplji i najprodavaniji modeli ne moraju nužno biti najbolji. Pre nego što se odlučite za kupovinu, pročitajte naše savete i saznajte kako da napravite najbolji izbor za vašu bebu.

Razmislite o vašim potrebama i životnom stilu

Investiranje u dobra dečija kolica je veoma važno, jer ista možete koristiti godinama. Odabir kvalitetnog modela koji odgovara vašim potrebama može olakšati svakodnevni život i doneti višestruke koristi.

Preporučljivo je da pre kupovine kolica za bebu dobro razmislite o svojim potrebama i navikama. Promislite o tome koliko često ćete izlaziti sa bebom, kao i o tome kakvo je okruženje u kom živite.

Takođe, bitno je da razmotrite da li ćete kolica koristiti i kao pomoćno sredstvo za uspavljivanje i hranjenje i da li planirate da kupujete samo jedna kolica ili kasnije planirate da kupite i jedna lakša kolica.

Ukoliko planirate da se krećete samo po asfaltu, lakša kolica sa četiri manja točka bi bila dobar izbor, dok bi, ako planirate da vozite bebu po neravnim terenima, kolica sa većim točkovima bila neophodna.

Ono što takođe može imati uticaja na izbor je to da li imate lift ili stepenice, jer ćete u odnosu na to birati ona koja će vam biti lakše da nosite sa sobom.

Odaberite odgovarajuću vrstu kolica za vašu svakodnevnu rutinu

Kada tražite prava kolica za vašu bebu, bitno je uzeti u obzir vašu rutinu i stil života. Ako ste stalno u pokretu i volite da idete na duge šetnje ili trčite, možda će vam biti potrebna kolica koja su laka za upravljanje i imaju dobre suspenzije za udobnost vaše bebe.

Ukoliko često putujete, bilo bi dobro da izaberete kolica koja se lako skladište i prenose. Takođe, ako živite u gradu i često koristite javni prevoz ili morate prelaziti stepenice, onda bi bilo dobro birati kolica koja su lagana i jednostavna za prenos.

Na kraju, ako želite da koristite jedna kolica za duži period, možda bi bilo pametno izabrati kolica koja se mogu prilagoditi vašim potrebama dok vaša beba raste.

Proverite težinu i veličinu kolica

Pri odabiru kolica, bitno je uzeti u obzir njihovu težinu i veličinu kako biste bili sigurni da odgovaraju vašim potrebama. Pre nego što se odlučite za određeni model kolica, proverite njihovu ukupnu težinu i dimenzije kako biste bili sigurni da ih možete lako nositi i skladištiti.

Ako živite u stanu ili nemate puno prostora za skladištenje kolica, možda bi bila dobra ideja izabrati neka manja koja se mogu lako sklopiti.

Takođe, obratite pažnju na samu veličinu kolica i bilo bi dobro da uzmete u obzir širinu svih prostora koje koristite svakodnevno. Počevši od dimenzija gepeka automobila, ulaznih vrata, pa čak i širine lifta.

Važno je i da obratite pažnju na koji način se kolica sklapaju i da li je moguće sklopiti ih jednom rukom. Postoje različiti sistemi sklapanja kolica, poput kišobran sistema, a već u samoj prodavnici probajte da ih skolpite kako biste videli koji vama najbolje leži.

Razmotrite kvalitet i obratite pažnju na točkove

Materijal od kog su napravljena kolica i sama izrada imaju ključnu ulogu u kvalitetu. Razlog zašto je bitno da odaberete najkvalitetnija je taj što ćete pružiti udobnost i sigurnost bebi prilikom vožnje. Bebi kolica koja pružaju dobru amortizaciju, imaju podesive funkcije, i udobno sedište su obično vrlo kvalitetna i vredna kupovine.

Zašto su točkovi bitni?

Točkovi kolica mogu biti:  • Gumeni


  • Na naduvavanje


  • Plastični


Plastični točkovi su uglavnom najneudobniji za bebu i nisu praktični za vožnju po neravnom terenu ili lošem vremenu. Možda ste primetime da deca koja se voze u takvim kolicima često odskaču na svaku rupu na putu.

Gumeni točkovi su udobniji i mnogo praktičniji, dok su točkovi na naduvavanje najudobniji, ali i najteži.

Veličina točkova takođe utiče na komfor i ukupnu težinu kolica. Broj točkova (tri ili četiri) je stvar ličnih preferenci, ali trotočkaši su prilagođeni za sve terene.

Pri odabiru obratite pažnju na veličinu točkova. Mali točkovi se mogu često zabadati u rupe na putu, dok sa većim nema tih problema.

Zašto su dobra 3 u 1 kolica?

Na tržištu postoji veliki izbor kolica za bebe 3 u 1, sa auto sedištem i korpom, a prednost u odnosu druga je taj što je cena povoljnija nego kad kupujete sve odvojeno.

Ova kolica poseduju:


  • Uobičajeno sedište - na koje se mogu nakačiti dodaci poput torbe, kišobrana ili zaštite od kiše.


  • Auto sedište - koje se može koristiti i za prevoz bebe u kolicima, ali ne u dužem vremenskom periodu. Ako se desi da beba zaspe u autu, ne morate da je budite, već auto sedište samo zakačite na kolica.


  • Korpu - u kojoj ćete prenositi bebu, a bićete sigurni da je na adekvatnoj podlozi u ležećem položaju.


Na našem tržišu se nalazi veoma širok asortiman kolica za bebe. Kako biste odabrali odgovarajuća, uzmite u obzir sve gore nabrojane savete i kupite ona koja će zadovoljiti sve kriterijume i odgovarati vama i vašoj bebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.