Oplemenite prostor u kome živite: Ove biljke treba da ima svaki dom!

Bilo da imate veliki ili mali dom, biljke su uvek najbolji način da ga dekorišete i unapredite njegov izgled...

Oplemenite svoj životni prostor nekom od ovih biljaka, foto: Depositphotos
Oplemenite svoj životni prostor nekom od ovih biljaka, foto: Depositphotos
.

Bez biljaka svačiji dom izgleda prazno, a ujedno su i retki takvi enterijeri. Nezavisno od toga da li se radi o velikoj ili maloj biljci, svaka ima “moć” da prostoriji da posebnu toplinu i atmosferu.

Osim što oplemenjuju prostor u kome živimo, biljke nam prečišćavaju vazduh i daju kiseonik, a to svakako pozitivno utiče na naše zdravlje.

Odabrali smo nekoliko biljaka koje bi trebalo svaki dom da ima, kako zbog svoje ljupkosti, tako i zbog jednostavnosti nege o njima. Pogledajte koje su!

Kineski dolar

Biljka voli svetla mesta, ali bez direktnog sunčevog sjaja. Što se tiče zalivanja, dovoljno ju jednom dobro zaliti, a zatim pustiti da se zemlja u potpunosti osuši pre nego što je ponovo zalijete. Dramatičan izgled listova će sigurno privlačiti pažnju mnogih, pa je zato na prvom mestu ove liste.

Kaktus “Svekrvin jezik”

Indirektno svetlo je savršeno za ovaj tip kaktusa koji takođe ne voli mnogo zalivanja. Kao i sa prethodnom biljkom, zalijte ga (doduše u manjoj količini), a zatim sačekajte da se u potpunosti zemlja osuši.

Fikus Bendžamin

Ova biljka je poput malog drveta u stanu. Zemlju održavajte non stop vlažnom i držite ga na svetlom mestu.

Kalateja

Ova biljka takođe zahteva indirektno svetlo, ali ne u velikoj meri jer će to uticati negativno na izgled njenih listova. Zemlja ne treba da bude ni previše suva, ni previše vlažna, pa je umereno zalivajte. Preporučujemo vam da je držite u beloj klasičnoj saksiji, kako bi joj šareni listovi dolazili do izražaja.

Aloja

Aloja biljka voli sunce i zahteva zalivanje jednom nedeljno. Držite je u visokim saksijama kako joj listovi ne bi udarali u pod, ali i radi lepšeg izgleda.

Zmajevo drvo “Dracaena marginata”

Oštri listovi koji rastu na gore sa crvenim obodom savršeno opisuju ime ove lepe biljke. Ne voli previše jako sunce jer mu oštećuje listove, pa je zato treba držati na mestu koje ima svetlosti i hlad. Zalivanje je umereno, na nekoliko dana.

Zlatna puzavica

Umereno zalivanje i svetla mesta bez direktnih sunčevih zraka su dve stvari koje su bitne za ovu biljku. Zemlja nikada ne treba da bude natopljena vodom. Odlično izgleda kada se postavi tako da se penje oko nekog predmeta, ali i ako od nje napravite žbunasti oblik.

Kaktusi različitih vrsta

Umesto kupovine jednog velikog kaktusa, najbolje je da se odlučite za nekoliko manjih koje ćete zasaditi u jednu saksiju i kreirati divnu “kaktus bašticu”. Zalivanje se svodi na jednom nedeljno tokom proleća i leta i jednom u tri nedelje tokom zime.

Izvor: Ženski magazin.rs