Kako da pripremite svoje školarce za prvi dan u školi

Vaše dete polazi u školu! Biće to dan za pamćenje u porodici. Zato ga pripremite tako da taj dan ostane u sećanju i njemu i vama. Rančevi za prvake, bukvar, sveske i olovke… I lepa garderoba! Da se osećaju svečano i nekako važno, porasli su za školu!

PR
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
.

Upis traje do kraja maja

.

Uveliko traje upis dece u prvi razred i završava se do kraja maja. Prema propisima, u prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.To znači da ove godine u prvi razred kreću mališani rođeni 2016. godine, kao i oni koji su rođeni u januaru i februaru 2017. godine.Obaveza škole je da upiše svako dete sa svog područja, a prema mogućnostima i one prvačiće koji nisu sa njihove teritorije, a čiji su roditelji podneli takav zahtev.

Procedura upisa olakšana je mogućnošću upisa dece u prvi razred osnovne škole preko Portala eUprava, tako da se sve aktivnosti mogu završiti jednim odlaskom u školu. Aplikacija eUpis omogućava školi da pribavi potrebnu dokumentaciju za upis pa je i to veliko olakšanje za roditelje.

Prošle godine u prvi razred svih 3.206 redovnih osnovnih škola u Srbiji upisano je 63.230 novih školaraca. Ukupno 505.247 učenika pohađa nastavu u osnovnim školama u školskoj 2022/23. godini.

Rančevi za prvake – koji izabrati?

.

Verovatno je bukvar ostao ona draga reč koja je nekada simbolizovala polazak đačića u školu. Sada su to, za neke nove klince - neke nove stvari. A rančevi za prvake ipak pre svih drugih. Koji izabrati? Manji da ne bude težak, ili veći da sve lepo staneu njega. Jednobojan ili šaren? Sa kojim omiljenim junakom na slici?

Neka za roditelje ovo budu tri kriterijuma po kojima treba da izaberu ranac za svoj prvaka: da ranac zadovolji osnovne anatomske preporuke, da bude funkcionalan i da se detetu sviđa. Vi povedite računa o ispunjenju prva dva kriterijuma, a sviđanje prepustite detetu. Ipak je to ranac za nju ili njega, malog velikog čoveka koji kreće na svoj prvi samostalniji životni put.

Rančevi za prvake koje deca zavole biće njihov izbor i za druge prilike, a ne samo za školu. Navikli su na svoj ranac, pa će ga poneti i na izlet ili na letovanje. Sa onim ličnim stvarima koje su im za tu priliku potrebne, a oni dobro znaju šta je to i od čega neće da se odvajaju. Znači, ako napravite dobar zajednički izbor, rančevi za prvake poslužiće još koju godinu.

Frizure i košulje za devojčice učiniće ih još lepšim

.

Svi zapravo želimo da ostavimo prijatan utisak na okolinu. To je rani osećaj poželjnog pripadanja, prirodni osećaj za lakšu socijalizaciju. Zato i devojčice i dečaci žele da budu lepi, samo dečacima kao nekim mačo tipovima kao to nije važno!

Zato se pobrinite za lep izgled vašeg školarca, ali tako da u školu krenu najpre lepo raspoloženi, radosni, rasterećeni pred izazovima nove sredine. Tako će biti najlepši, pozitivni, relaksirani. Onda, kako god budu obučeni, samo da budu uredni, biće lepi. Neka njihova garderoba ide uz njih, da je nose prirodno, da zrače najpre sobom, a ne svojom garderobom.

Ali su devojčice malo više mezimice, pa im malo više pomognite da u svojoj garderobi budu sigurne u sebe. Košulje za devojčice, suknjica ili pantalone, odgovarajuće cipele ili patike, neka bude sve u skladu. Ali neka se prvo sebi svide. To je samopouzdanje koje će poništiti stidljivost i nesigurnost.

Dečija garderoba je izuzetno razvijena industrija, koja svoj uspeh gradi na vašim osećanjima prema deci, na vašim slabostima prema bićima za koje biste sve učinili. Ako smo već pomenuli ono osnovno od garderobe što prvo pada u oči, pogledajte samo koliko je tu šarolika i bogata ponuda. Košulje za devojčice imaju i kratke i duge rukave, bele su svečanije, a karirane ne izlaze iz mode, teksas je uvek izbor bez promašaja, a veseli dezeni ono što ide uz dečiju radost i polet. Suknje su odlika ženske garderobe, ali pantalone isto tako lepo pristaju. Cipele ili patike, naravno mora oboje, u odgovarajućoj kombinaciji i prilici.

A tek frizure. Kratka ili duga kosa je osnovni izbor, a ostalo je toliko lično i neka bude lični izbor. Ali kakav god bude - naša deca i nama i svima uvek će biti najlepša!