Da li treba dozvoliti deci da veruju u Deda Mraza i do kog uzrasta?

Evo šta kažu psiholozi...

.

"Sve dok mališani veruju u Deda Mraza, pustite ih da žive sa tom čarolijom", savetuje psiholog Vesna Petrović. To objašnjava korisnim i prirodnim načinom na koji dete razmišlja, a pritom razvija kreativnost, maštu i trudi se da bude bolja osoba.

- Pogrešno je kada stariji na silu razuveravaju decu u vezi Deda Mraza, jer im tako ruše svet u kojem se oni osećaju sigurno i srećno - tvrdi sagovornica "Života plus". - Pustite ih da mu pišu pisma ako žele, raduju mu se i trude da zbog njega budu bolji i pravedniji. Klinci koji nikada nisu verovali u ovu čaroliju, kasnije uglavnom imaju averziju prema praznicima.

Petrovićeva savetuje roditeljima da mališanima kažu kako će ih Deda Mraz nagraditi ako budu dobri prema drugarima, slušaju mame i tate, poštuju vaspitače. To mogu da iskoriste kao priliku da deci usade pozitivne vrednosti.

Dokle će verovati u Deda Mraza zavisi od deteta, ali najčešće u prvom, drugom razredu osnovne škole shvate da ovaj čikica zapravo nije stvaran. Najbolje je da to zaključe sami, a ne da im na grub način to saopšte drugovi ili stariji brat i sestra.

- Za predškolce je bolje da što duže provedu u svetu čarolije i mašte, a sa Deda Mrazom im je to zagarantovano - kaže Vesna.

Izvor: Novosti