Da li je pirsing na pupku opasan u trudnoći?

Minđuša na pupku je jedan od omiljenih komada nakita mladih žena, međutim, evo šta kažu stručnjaci - koliko je ovaj pirsing opasan za buduće mame..

.

Iako se čini opasnim, stručnjaci se ipak slažu da minđušu ne treba skidati čak ni u trudnoći.

"Iako se pirsing na pupku može činiti opasnim za zdravlje trudnice dok se njen stomak povećava, lekari tvrde da nema razloga za zabrinutost dok god se redovno održava higijena ovog ožiljka koji smo svi dobili nakon rođenja i uklanjanja pupčane vrpce.", napominju stručnjaci.

Zbog hormonalnih promena kroz koje prolaze žene za vreme trudnoće pupak se može češće inficirati, upozorava jedan od vodećih nemačkih ginekologa dr. Kristijan Albring.

Najbolji način da se to spreči je svakodnevna dezinfekcija područja oko probušenog dela kože jodom.

Nakit kojim je probušena koža oko pupka ne može da utiče na to da se stomak rasprsne, ali majka bi mogla da razmisli o zameni širokog metalnog prstena mekanim plastičnim i fleksibilnim nakitom koji se prodaje u body-art proidavnicama i prilagođava povećanju trudničkoga stomaka.

Zbog skupljanja i gomilanja nečistoće u pupku se, ako se redovno ne čisti i ne pere, mogu razviti infekcije praćene crvenilom, svrabom, iziritiranom kožom, kao i neugodan miris.

Izvor. hina.hr