Čitajte naglas knjige svojim prvacima

Psiholozi kažu da je glasno čitanje višestruko korisno, jer decu uči da fokusiraju pažnju, poboljšava im memoriju, a vremenom od njih pravi samostalne čitače.

.

Čitalačke navike se rano usvajaju, ali stručnjaci kažu da to mnogo zavisi od roditelja. Zato, ako želite da vaše dete zavoli knjigu, morate da mu pružite dobar primer i svako veče sa njim izdvojite 15 minuta samo za tu aktivnost.

Ukoliko se radi o đaku prvaku, izaberite neku kratku bajku ili priču. Kada mu prvi put naglas pročitate, dete će čuti kako reči zvuče. Međutim, važno je da istu radnju, sa istim sadržajem, ponovite, jer će mališan tek tada razumeti o čemu se u knjizi radi. I na kraju, pročitajte mu i treći put, pošto će tada biti spreman da sasluša kako se pravilno i tečno čita.

Psiholozi kažu da je glasno čitanje višestruko korisno, jer decu uči da fokusiraju pažnju, poboljšava im memoriju, a vremenom od njih pravi samostalne čitače. Preporuka za starije đake je da svakog dana po 15 minuta sami naglas čitaju neku knjigu, a da ih roditelji potom preslišaju i isprave ukoliko su neke reči pogrešno izgovorili.

Izvor: novosti