Bašta: Kako urediti mesto za sedenje

Tokom leta vrt postaje najprijatnije mesto za odmor i opuštanje posle napornog radnog dana, ali i za druženje sa porodicom i prijateljima. Da bi uživanje bilo potpuno, važno je da baštenski nameštaj bude udoban, a terasa za sedenje dobro isplanirana.

.

Za četiri osobe dovoljan je prostor od najmanje 10 metara kvadratnih, a za šest 15 metara kvadratnih. Ukoliko želite da postavite ležaljku, ili roštilj za to će vam biti potrebno dodatnih 5 metara kvadratnih.

Prvi korak u uređenju terase je njeno popločavanje čvrstim materijalom po vašem ukusu, ali u skladu sa vašim potrebama i životnim navikama. Ukoliko nameravate da je sami oblikujete i uredite, bitno je da ne preterate sa šarenilom formi i materijala. Za prostor za sedenje blizu fasade, koristite materijale slične onima od kojih je sagrađena vaša kuća. Ako je terasa udaljena, izbor materijala prilagodite stazama u vrtu, ili ogradi, ako je u blizini.

U zavisnosti od osunčanosti mesta za sedenje, postavite odgovarajuću zaštitu od sunca. Ukoliko je terasa na južnoj strani, blagovremeno postavite tende, suncobran, ili pergole.

Nameštaj za terasu bi trebalo da bude udoban, skladnih dezena i boja. Uz pomoć raznih vrtnih detalja i biljaka ukrasite i upotpunite prostor i napravite idealan ambijent za opuštanje.

Biljke možete da posadite u lepo osmišljene "zajednice" u skladu sa okolnim prostorom. Pre izbora vrsta dobro osmislite sve detalje. Potom proučite karakteristike biljaka (visinu koju mogu da dostignu i uslove gajenja). Kad sve želje i ideje uskladite u glavi, možete da pristupite sadnji. Ukoliko želite da mesto za sedenje u vrtu zaštitite od znatiželjnih pogleda, posadite živu ogradu. Naš savet je da ne preterujete u sadnji bilja oko terase da se ne bi stvorio osećaj teskobe. Ako je susedno dvorište blizu, svoj prostor za uživanje zaštitite postavljanjem drvenih elemanata sa penjačicama koje cvetaju. Drveni elementi se lako montiraju, a sađenjem jednogodišnjih puzavica dobićete idealan zaklon. Na samoj terasi možete da postavite prenosive posude sa biljkama koje će lepo izgledati tokom cele godine. Za večernje druženje, prostor ukrasite biljkama svetlih mirisnih cvetova i odgovarajućom rasvetom.
Izvor: Novosti