Ako biste za čuvanje dece platili dadilji, zašto ne biste platili svojoj majci za uslugu baka servisa?

Vrtići i dadilje su preskupi za neke roditelje pa se na različite načine snalaze kada je čuvanje dece u pitanju

Baka i unuk, foto: Depostiphotos/olesiabilkei
Baka i unuk, foto: Depostiphotos/olesiabilkei

Oni koji mogu plaćaju vrtiće ili skupe dadilje, a oni koji nisu u mogućnosti da sebi priušte takav tretman u pomoć zovu svoje roditelje, pa neretko bake i deke čuvaju unuke.

Ali, čuvanje dece je veoma zahtevan posao, zato da li je u redu i da bakama i dekama plaćate da to rade ili da očekujete da oni to rade za džabe? Kolika plata za njih bi bila u redu?

Nedavna istraživanja su pokazala da bake i deke roditeljima mesečno uštede oko 200 evra na čuvanje dece. Oko 65 odsto baka i deka preuzima brigu o mališanima tokom radne nedelje i tako svojoj deci štede oko 2.000 evra na godišnjem nivou.

- Ja čuvam mog unuka 5 dana u nedelji od 7 ujutru do 17 časova poslepodne. Moja ćerka mi je pre nego što se beba rodila rekla da će mi plaćati 50 evra nedeljno za moje usluge, ali sam na kraju završila tako što to radim za džabe. Nije da nemaju novca jer stalno kupuju nove stvari i idu na ručkove i večere u restorane, kaže ova baka.

Dodaje da joj novac nije najbitniji, ali da bi joj dobro došao. Rekla je da bi mogla da nađe plaćeni posao da ne mora da čuva unuke. Ne želi da pokreće ponovo ovu temu sa ćerkom jer se boji da će je povrediti.

Mnogi su se složili da je ćerka iskorišćava jer joj ona pomaže da uštedi na stotine evra, a iako ona voli svog unuka ne treba da ga čuva 5 dana u nedelji.

Neki su ženu ohrabrili da pronađe plaćeni posao i kaže ćerki da ne može da se stara o detetu bez da bude plaćena za to koliko su se dogovorile.

Ima i onih koji su stali na stranu ćerke i istakli da ona nije samo zaboravila na dogovor sa majkom već da je možda to posledica troškova koji imaju sada jer su stvari koje su bebi potrebne jako skupe.

Izvor: Telegraf.rs/uk.style.yahoo.com