7 rečenica koje NE SMETE govoriti svojoj deci!

Zakleli ste se da nećete biti kao svoji roditelji? Ako ove rečenice izlaze iz vaših usta, u tome verovatno niste uspeli.

.

Dobro se zapitajte da li svojoj deci upućujete neke od sledećih rečenica3, i ako je odgovor potvrdan, prestanite ODMAH.

1. Ostavi me malo na miru! 

Verovatno nema roditelja kome ne treba povremeni odmor od dece i to je sasvim normalno. Problem nastaje kada odbijanje deteta postane rutina. Rečenicama  'Ne smetaj mi' i 'Ostavi me na miru' možete im poljuljati samopouzdanje i navesti ih da pomisle da sa vama ne mogu da razgovaraju. 

2. Nemoj da plačeš

'Nemoj biti beba', 'Ne boj se'… Ovim poručujete deci da njihove emocije nisu važne i da ih ne razumete. Prirodno je da roditelj želi da zaštititi dete od loših osećaja, ali ovo nije način.

Umesto da negirate njegove osećaje i govorite mu da ih potisne recite da razumete to što je tužno, ljuto, uplašeno i pitajte ga kako možete da mu pomognete. Imenujte osećanja i budite uz njega, jer će dete tako naučiti šta je empatija. 

3. Daću ti ja razlog za plakanje 

Pretnje su rezultat roditeljskih frustracija. Ako koristite izraz tipa 'Ukoliko to ne napraviš ja ću…to i to' ili ostvarite svoju pretnju ili ćete potpuno izgubiti “moć”.

Ovo svakako nije ispravan način za korigovanje ponašanja deteta. Pokušajte razgovorom ili malim “tajm autom”. 

4. Samo čekaj da ti se otac vrati kući

Da bi se vaša reč slušala morate deelovati odmah i sami, a ne da tatu stavljate u ulogu lošeg policajca. Osim što pokazujete bespomoćnost, zbog odlaganja discipline dete neće biti svesno gde je pogrešilo. Iščekivanje kazne detetu samo produžava agoniju, a osim toga pokopali ste svoj autoritet i učinili da se dete plaši oca bez razloga. 

5. Požuri ili ćeš ostati sam 

Pretrpani raspored, rokovi, nedostatak sna samo su neki od razloga za izgovaranje ove rečenice. Ako je ponavljate svakodnevno, stvorićete detetu osećaj krivice, a ni malo ga nećete požuriti. Naprotiv, samo će se još više spetljati.

Nađite više vremena i pomozite detetu u obuvanju, oblačenju…umesto što ga požurujete.

6. Kako to ne možeš, pa lako je
Ono što je vama lako detetu sigurno nije. Ako smatrate da postoji lakši način da svlada određeno gradivo onda mu ga pokažite.

7. Pogledaj kako ti je brat /sestra miran

Podsticati rivalstvo između braće i sestara su neprihvatljive. Svako dete je drugačije i treba ih gledati pojedinačno. Nikako ih ne upoređujte!

Da li je moguće svako dete voleti isto?

Izvor: zadovoljna.hr