Leglo bakterija: Koliko puta upotrebljavate isti peškir, a koliko kuhinjsku krpu?

Neki predmeti koje svakodnevno upotrebljavamo u svom domu mogu da sadrže dosta bakterija, a nismo ni svesni koliko to može da nam ugrozi zdravlje.

Koliko često upotrebljavate isti peškir?, foto: Depositphotos
Koliko često upotrebljavate isti peškir?, foto: Depositphotos
.

Nekih stvari ne možemo da se odreknemo, ali zato bi trebalo da pazimo na to da ih održavamo čistim. Stručnjaci savetuju koliko često treba da peremo kuhinjske krpe, peškire...

Kuhinjski sunđeri

Kuhinjski sunđeri brzo mogu da postanu pravo "leglo" bakterija. Najčešće se na njima nastani Ešerihija koli, koja može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Razlog tome jeste to što sunđerom uklanjamo razne ostatke hrane s posuđa. Trebalo bi ih baciti i zameniti novim, čim se na njima pojavi nekakav miris, odnosno svake dve nedelje u proseku, poručuje stručnjak Emili Mekreri Riuz Esparca.

Kako biste sunđerima produžili vreme upotrebe, za uklanjanje ostataka hrane s posuđa koristite plastična kuhinjska pomagala na kojima će se znatno teže razviti bakterije. Jednom nedeljno ih potopite u razređeno jabukovo sirće ili ih operite u mašini za sudove.

Kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe koristimo znatno duže nego što bi trebalo. U proseku, trebalo bi da ih peremo tri do četiri puta nedeljno, poručuje Lian Staf, direktorka u kompaniji "Cleaning Authority".

Zbog ostataka hrane koje krpama pokupimo s površina, bakterije se na njima brzo razmnožavaju. Ne zaboravite da krpe zbog toga perete najmanje na 90 stepeni. Zamenite ih novim ako se na njima pojave mrlje koje ne možete da uklonite.

Peškiri

Jedan peškir ne bi trebalo da upotrebljavate više od od tri puta zaredom, poručuje stručnjak za higijenu Filip Tierno. Na njima se skupljaju bakterije, ćelije mrtve kože i gljivice, pa ako peškir koristite češće od tri puta, postoji velika verovatnost da ćete bakterije preneti na svoju kožu, piše "Mailonline".

Izvor: Večernji list