Za pet godina oduzeto je više od 5 500 dece: U kojim situacijama se dete odvaja od biološke porodice, kako sprečiti zloupotrebe?

U poslednjih pet godina od roditelja uzeto više od 5.500 dece. Ko donosi rešenje da se dete odvoji od roditelja, koje su nadležnosti Centra za socijalni rad, a koja suda, ko procenjuje podobnost biološke dece i ugroženost dece, zašto nam deca završavaju na ulici i možemo li da im pomognemo, govorili su Miloš Antić, advokata i Marko Tošić, izvršni ditekror "Svratišta".

.

Advokat Antić je rekao da rešenju o lišenju roditeljskog prava donosi sud. Ali pod okriljem opasnosti po dete, Centar za socijalni rad može privremno da izmesti dete iz svoje primarne porodice, gubeći iz vida da je odnos između roditelja I dece odnos trajnije vrste i da sve to može dovesti do zloupotreba. Ima slučajeva kada se deca izmeste iz porodice, pa se to pretvori kasnije u hraniteljstvo, I u krajnjoj instanci usvojenje, pa čak I međunarodno, rekao je advokat iznoseći stav da razni centri moći imaju svoje interese.

U emisiji su navedeni i konkretni slučajevi oduzimanja dece, pogledajte.