Život

Filmovi koji se ne smeju propustiti – Kum

Retko se za neki filmski serijal može reći da su nastavci podjedanko dobri kao prvi deo, a to je slučaj upravo sa Kumom. Jer svaki Kum - 1, 2, ili 3 je odličan. U sagi o mafijaškoj porodici Korleone, baziroj na romanu Marija Puza, očaraće vas i Al Paćino, Marlon Brando, Robert de Niro, Endi Garsija.
26.04.2014. - 12:59h

Sinopsis: Porodica Korleone kontroliše deo ilegalnog tržišta Njujorka i drži ga pod nadzorom. Sve će se promeniti dolaskom izvesnog Soloca, gangstera koga podržava druga mafijaška porodica. Soloco dolazi sa namerom da rastura drogu po čitavom Njujorku, što će razbesniti starog Korleonea, koji ne podnosi drogu i sve što ona donosi.

Korleone je zadovoljan prihodima od reketa i kocke, te nije zainteresovan za nove poslovne poduhvate koji uključuju narkotike. Uskoro će neko pokušati da ubije starog Korleonea, zatim da otme jednog od njegovih savetnika, a sve sa ciljem da prisili Korleonoevog sina Majkla da uđe u posao s drogom. 

 

Zanimljivosti:

- Film “Kum” je osvojio tri Oskara - za najbolju mušku ulogu, najbolji adaptirani scenario i najbolji film. Nominovani su bili još i Džejms Kan, Robert Duval i Al Paćino za najbolju sporednu mušku ulogu, Frensis Ford Kopola za najbolju režiju, Nino Rota za najbolju muziku, kao i kostim, zvuk i montaža. 

- Marlon Brando je osvojio Oskara za ulogu Vita Korleonea, ali je odbio da primi nagradu. Na dodelu je poslao Indijanku Sašin Malo Pero, koja je objasnila da Brando odbija da primi Oskara zbog načina na koji holivudski filmovi i američka televizija tretiraju Indijanace. 

- Film se našao na 3. mestu na listi “100 najvećih filmova svih vremena” Američkog filmskog instituta.