UPOZORENJE RHMZ! U Srbiji danas stiže JAKO NEVREME, a evo i kada tačno!

Loši vremenski uslovi nad Srbijom, nastavljaju se i danas. Nakon nezapamćenog nevremena koji je juče pogodilo Niš, za danas i sutra se ponovo najavljuju obilne padavine praćene grmljavinom i gradom.

kiša, foto: Depositphotos/aiwendyl
kiša, foto: Depositphotos/aiwendyl

U saopštenju koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod Srbije, na teritoriji Srbije najavljuju je pljuskovi sa grmljavinom, kišom, a u pojednim delovima zemlje, i sa gradom.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno i toplo sa lokalnim pljuskovima u drugom delu dana, uz slab istočni i jugoistočni vetar, piše Blic.

U toku popodneva na području zapadne i južne Srbije, očekuje se lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom i gradom. U drugom delu noći i sutra ujutro intenziviranje grmljavinskih procesa očekuje se u Vojvodini, a tokom dana ponovo i u ostalim krajevima uz pojavu grada i količinu padavina veću od 20 mm za kratak vremenski period.

Slična situacija i u regionu

U Hrvatskoj je za danas izdat crveni meteo-alarm zbog moguće pojave olujnog nevremena, grada i bujičnih poplava.

Nevreme sa obilnom kišom moguće je danas posle podne i uveče u većini područja u unutrašnjosti i na severnom Jadranu, gde se, prema prognozi hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje obilna kiša uz izražene pljuskove, i nevreme sa grmljavinom, a moguće su i bujične poplave.

Vrhunac nestabilnog perioda uslediće u drugom delu dana i sutra pre podne. Preporučuje se preduzimanje mera samozaštite i odgađanje putovanja koja nisu od važnosti jer postoji opasnost za život od munja, grada, bujičnih poplava i olujnog vjetra, te oštećenja imovine i drveća, a mogući su prekidi u saobraćaju i snabdevanju strujom.