Udovičić: Pitanje za milion dolara je da li je omikron pocetak kraja ili zahuhtavanje pandemije

Kovid bolnica na Karaburmi je puna, a isti broj pacijenata se otpusti i primi tokom jednog dana, izjavio je komandant te bolnice Ivo Udovičić.

Foto: Printscreen Prva TV
Foto: Printscreen Prva TV
.

On je naveo da prosek godina pacijenata koji su smešteni u bolnici pokazuje da je počela faza omikron soja tokom koje se zaražavaju stariji.

Udovičić je rekao za RTS da su u bolnici smešteni stariji pacijenti i da je svaki drugi stariji od 70 godina.

"Većina pacijenata je na kiseoniku, ali je manji pritisak na jedinicu intenzivne nege", rekao je Udovičić.

Dodao je da je posle Nove godine bio veliki pritisak na kovid ambulante i trijažne centre, ali da sada, nakon druge nedelje, počinje da raste pritisak na kovid bolnice.

"Raste broj i u Batajnici, a ove manje bolnice, kao što je naša, već su pune. Ne znamo šta će biti u narednom periodu. Ulazimo u kritičnu fazu ovog talasa", kazao je Udovičić.

Naveo je da omikron soj ima nekih dobrih karakteristika, ali da je loše to što smo među najstarijim nacijama u Evropi, kao i da je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji mali u odnosu na Evropu.

Udovičić je rekao da je od 1. januara pa do danas zabeleženo 200.000 novozaraženih, ali da je realan broj mnogo veći, jer, kaže, ima dosta ljudi koji se leče privatno, nemaju simptome, ili su oni blagi.
"pitanje za milion dolara"

Dodao je da je pitanje za milion dolara da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

"Definitivno je da će omirkon soj imunizovati većinu građana. Ono što mi nismo uradili proteklih godinu dana sa vakcinama, to će uraditi sada omikron soj", rekao je Udovičić.

Istakao je da na osnovu svetskih istraživanja i iskustva u lečenju pacijenata može da tvrdi da će vakcinisani mnogo bolje proći, sa blažom kliničkom slikom.

Govoreći o osoblju bolnice na Karaburmi, Udovičić je naveo da ih je omikron soj "zapljusnuo" posle Nove godine i da su svi zaposleni vakcinisani, zbog čega su imali blaže simptome.

Izvor: Tanjug