Šta treba da znate o automobilskim amortizerima

Automobilski amortizeri često su neprimećeni od strane vlasnika vozila, sada više ne shvatajući njihov značaj. Tendencija naših vozača je da voze sa neispravnim amortizerima misleći da oni ne utiču na njihovu I tuđu bezbednost u saobraćaju. Takođe, postavlja se i pitanje udobnosti sa lošim amortizerima. Poznato je da naši putevi imaju imaju veliki broj neravnina i rupa, pa je samim tim vožnja u vozilu sa lošim amortizerima prilično zamorna.

PR
Ilustracija; Foto: Fusionstudio/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Fusionstudio/Shutterstock
.

Funkcija amortizera u vozilu je da absorbuje vibracije koje se dešavaju prilkom vožnje na neravnom putu. Kada točak automobila udari u neravninu, tečnost prigušuje udar na klip i izglađuje kretanje klipa i opruge dok se vraćaju na svoje mesto.

Osobine dobrog amortizera:

· Sprečava preterano poskakivanje ili ljuljanje vozila.

· Osigurava da je guma uvek u kontaktu sa površinom puta.

· Obezbeđuje optimalan odziv upravljača.

· Pruža optimalne performanse kočnica.

· Obezbeđuje glatku, udobnu i bezbednu vožnju.

Šta su automobilski amortizeri?

.

Amortizer ili amortizer je mehanički ili hidraulički uređaj dizajniran da apsorbuje i priguši udarne impulse. To radi pretvaranjem kinetičke energije udara u drugi oblik energije (obično toplotu) koja se zatim rasipa. Zbog svoje izdržljive visoke elastičnosti ima sposobnost da eliminiše vibracije, udarce i zvučnu izolaciju. U zavisnosti od modela, proizvođača imasvojstvo da zadovolji zahteve krutosti i čvrstoće.

Tipovi amortizera

· Hidraulični (uljni)

· Gasni

Hidraulični amortizeri

Hidraulični amortizer se sastoji od radnog cilindra ili cevi, komore za kompresiju koja sadrži vazduh i klipnjače koja usmerava hidraulični fluid (ulje). Pruža dobre performanse na asfaltiranim putevima iu normalnim uslovima vožnje što ga čini pogodnim za obična putnička vozila. Na izazovnim površinama i tokom duže agresivne vožnje, ulje u amortizeru može da počne da ključa i formira mehuriće što se naziva kavitacija. Kavitacija uzrokuje promenu viskoziteta hidrauličke tečnosti što smanjuje performanse apsorbera.

Amortizeri napunjeni gasom

Amortizer napunjen gasom ima istu strukturu kao i običan hidraulični, ali ima azot pod pritiskom umesto vazduha u gasnoj komori. Gas azota komprimira ulje što sprečava kavitaciju, penjenje i stvaranje mehurića, obezbeđujući konzistentnije performanse. Gasni apsorberi su pogodni za teška i komercijalna vozila, kao i za sportske automobile kojima je potrebno okretno upravljanje pri velikim brzinama.

Prosečan vek amortizera

Svi delovi automobila pa tako i amortizeri su skoloni habanju i zamoru materijala nakon određenog peroda eksplatacije. U zavisnosti od nekoliko faktora koji uključuju starost automobila, stila same vožnje, usluva na putu i još mnogo toga. Proizvođači automobila u velikom broju slučajeva ne daju garanciju na amortizere prilikom kupovine novog vozila. Naš savet je da ih pogledate na oko 30.000 kilometara i da ih zamenite na 50.000 kilometara.

Izbor adekvatnog amortizera

U zavisnosti od modela godišta automobila veoma je bitno da amortizere koje kupite budu kvalitativno odgovarajućih performansi koje je propisala fabrika automobila. U ponudi je sve više proizvođača i modela ali su se u praksi najbolje pokazali brendovi poput Sachs, Bilstein, Kayaba i Monroe. U online prodavnici Lefindes svi auto delovi su proverenog kvaliteta i garancijom od 12 meseci.. Kupcima je na usluzi korisnički servis koji možete pozvati za besplatne konsultacije.

Prilikom zamene dela koji mora biti u ovlašćenom servisu da biste ostvarili pravo na garanciju obično se vrši zamena i ostalih komponenti vešanja automobila kao što su: nosač amortizera, oodbojne gume i ostalih delova koji služe da zaštite amortizer.