Funkcija amortizera u vozilu je da absorbuje vibracije koje se dešavaju prilkom vožnje na neravnom putu. Kada točak automobila udari u neravninu, tečnost prigušuje udar na klip i izglađuje kretanje klipa i opruge dok se vraćaju na svoje mesto.

Osobine dobrog amortizera:

· Sprečava preterano poskakivanje ili ljuljanje vozila.

· Osigurava da je guma uvek u kontaktu sa površinom puta.

· Obezbeđuje optimalan odziv upravljača.

· Pruža optimalne performanse kočnica.

· Obezbeđuje glatku, udobnu i bezbednu vožnju.

Šta su automobilski amortizeri?

Amortizer ili amortizer je mehanički ili hidraulički uređaj dizajniran da apsorbuje i priguši udarne impulse. To radi pretvaranjem kinetičke energije udara u drugi oblik energije (obično toplotu) koja se zatim rasipa. Zbog svoje izdržljive visoke elastičnosti ima sposobnost da eliminiše vibracije, udarce i zvučnu izolaciju. U zavisnosti od modela, proizvođača imasvojstvo da zadovolji zahteve krutosti i čvrstoće.

Tipovi amortizera

· Hidraulični (uljni)

· Gasni

Hidraulični amortizeri

Hidraulični amortizer se sastoji od radnog cilindra ili cevi, komore za kompresiju koja sadrži vazduh i klipnjače koja usmerava hidraulični fluid (ulje). Pruža dobre performanse na asfaltiranim putevima iu normalnim uslovima vožnje što ga čini pogodnim za obična putnička vozila. Na izazovnim površinama i tokom duže agresivne vožnje, ulje u amortizeru može da počne da ključa i formira mehuriće što se naziva kavitacija. Kavitacija uzrokuje promenu viskoziteta hidrauličke tečnosti što smanjuje performanse apsorbera.

Amortizeri napunjeni gasom

Amortizer napunjen gasom ima istu strukturu kao i običan hidraulični, ali ima azot pod pritiskom umesto vazduha u gasnoj komori. Gas azota komprimira ulje što sprečava kavitaciju, penjenje i stvaranje mehurića, obezbeđujući konzistentnije performanse. Gasni apsorberi su pogodni za teška i komercijalna vozila, kao i za sportske automobile kojima je potrebno okretno upravljanje pri velikim brzinama.

Prosečan vek amortizera

Svi delovi automobila pa tako i amortizeri su skoloni habanju i zamoru materijala nakon određenog peroda eksplatacije. U zavisnosti od nekoliko faktora koji uključuju starost automobila, stila same vožnje, usluva na putu i još mnogo toga. Proizvođači automobila u velikom broju slučajeva ne daju garanciju na amortizere prilikom kupovine novog vozila. Naš savet je da ih pogledate na oko 30.000 kilometara i da ih zamenite na 50.000 kilometara.

Izbor adekvatnog amortizera

U zavisnosti od modela godišta automobila veoma je bitno da amortizere koje kupite budu kvalitativno odgovarajućih performansi koje je propisala fabrika automobila. U ponudi je sve više proizvođača i modela ali su se u praksi najbolje pokazali brendovi poput Sachs, Bilstein, Kayaba i Monroe. U online prodavnici Lefindes svi auto delovi su proverenog kvaliteta i garancijom od 12 meseci.. Kupcima je na usluzi korisnički servis koji možete pozvati za besplatne konsultacije.

Prilikom zamene dela koji mora biti u ovlašćenom servisu da biste ostvarili pravo na garanciju obično se vrši zamena i ostalih komponenti vešanja automobila kao što su: nosač amortizera, oodbojne gume i ostalih delova koji služe da zaštite amortizer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.