Sistem stabilan, ali uvoz struje i uglja neophodan

Energetski sistem zemlje za sada nije ugrožen, ali će Srbija za predstojeću zimsku sezonu morati da uveze oko tri miliona tona uglja za termoelektrane i oko milijardu kilovatsati (kWh) električne energije, a možda i određene količine mazuta, rečeno je na Odboru Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije.

.

U slučaju najgoreg scenarija sa snabdevanjem ruskim gasom, zbog situacije u Ukrajini, moraćemo da pređemo na mazut i uvezemo oko 50 odsto potrebnih količina, ocenjeno je na sednici Odbora.

Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Aca Marković precizirao je da će u novembru Srbija mora da uveze oko 1,3 miliona tona uglja za potrebe termoelektrane u Srbiji i oko milijadu kWh električne energije za ovu godinu.

Elektroenergetski sistem zemlje je stabilan naglasio je Marković i naveo da na deponijama Teroleketrane "Nikola Tesla" trenutno ima oko 1,5 milion tona uglja, što je za oko 450.000 tona iznad bilansa.

Situacija na hidroelektranama na Đerdapu je takva da je trenutni protok Dunava oko 8.600 metara kubnih vode u sekundi, što omogućava proizvodnju oko 20 miliona kWh struje dnevno i to će obezbediti izvoz struje od 300 miliona kWh u septembru, rekao je Marković.

Očekuje se završetak remonta blokova u termoelektranama Kolubara i TENT Obrenovac, kao i na hidroelektrani Đerdap 1, 26. septembra, najavio je Marković.

Generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović rekao je da je Srbiji potrebno oko pet miliona kubnih metara gasa dnevno za predstojeću zimu i to će biti obezbeđeno uvozom oko 4,2 miliona kubnih metar ruskog gasa i oko milion kubika iz izvora NIS-a.

U podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru utisnuto je oko 450 miliona kubnih metara gasa i postignut je načelni dogovor o korišćenju podzemnog skladišta gasa u Mađarskoj za oko 200 miliona kubnih metara, za šta Srbija mora da obezbedi oko 25 miliona dolara, kazao je Bajatović.

Sa ruskim partnerom ugovorene su dodatne količine od oko 700 miliona metara kubnih gasa za predstiojeću zimu i sa mađarskom stranom je ministar energetike Aleksandar Antić juče postigao dogovor da će te količine prioritetno biti transportovane Srbiji u slučaju vanrednih potreba, podsetio je Bajatović.

Gas iz podzemnih skladišta biće dovoljan za potrošnju stanovništva i toplana koje daljinski greju stanove, ali problem može da bude snabdevanje potrosasča koji ne smeju da ostanu bez gasa, a to su Fijat automobili Srbija, Železara Smederevo i Petrohemija u Pančevu, rekao je Bajatović.

U slučaju najgoreg scenarija, a to je prekid snabdevanja gasom zbog situacije oko krize u Ukrajini, Srbija mora da ga supstituiše mazutom i to moze biti problem jer Naftna industrija Srbije može da obezbedi do 50 odsto potreba zemlje za tim energentom, a ostatak moramo da uvezemo, predočio je Bajatović.

Pomoćnik direktora Direkcije za potrošnju energije EPS-a Dragan Popović rekao je da za potrebe termoelektrana predstojeće zime treba da uvezemo oko tri miliona tona uglja i napomenuo da će elektroenergetskom sistemu zemlje ove zime nedostajati oko 10 odsto struje, koju ćemo morati da uvezemo.

Izvor: Tanjug