Serija Torlakovih BSG vakcina povučena sa tržišta: Šekler objasnio da li bi bebe trebalo opet da je prime i kako da znamo da je dete pravilno reagovalo na vakcinu?

Serija Torlakove BSG vakcine, koja se koristi u zaštiti od tuberkuloze i daje se bebama odmah po rođenju, povučena je sa tržišta. Razlog je sumnja da nema dovoljno aktivnosti da odstupa od neophodnih specifikacija. Da li su ugrožene bebe koje su je primile, treba li opet da se vakcinišu i kako roditelji da znaju da je dete pravilo reagovalo na tu vakcinu? O ovoj temi razgovarali smo ovoga "Jutra" sa virusologom i mikrobiologom dr Milankom Šeklerom.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"To jeste procedura koja se radi kada se ustanovi da vakcina nije adekvatna. Ali moje pitanje je ko je njima skrenuo pažnju da vakcina nije kako treba? Koje telo, koji pojedinac i koja institucija? To što su oni povukli vakcinu na osnovu minimalnih odstupanja, oni nisu smeli ni da je daju u promet. Ako su je već dali, onda su smatrali da je ispravna. To mene u ovoj priči zbunjuje", napominje dr Šekler.

Na pitanje da li deca moraju opet da prime BSG vakcinu, virusolog je dao specifičan odgovor:

"Pošto postoji minimalno odstupanje, a usled toga postoji i minimalan broj pacijenata kod kojih imuni odgovor neće biti dovoljan. To piše u njihovom saopštenju. Zavisi od imunološkog odgovora osobe koja je prima. U ovom slučaju to su bebe, deca, njihova genetika, nasledne osobine i njihove individualne osobine. I sad sve zavisi od toga. Ali ovo nije nova vakcina, već ona koja se proizvodi 100 godina. U celoj priči mene to nervira, kako je moguće sada dva problema u poslednih šest meseci po pitanju iste vakcine sa Torlaka".

Šta savetuje dr Šekler, poslušajte u prilogu u nastavku: