Preminuo glumac Andreja Maričić

Dugogodišnji glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Andreja Maričić preminuo je u 62. godini, objavilo je Narodno pozorište u Beogradu na svom nalogu na Fejsbuku.

Preminuo srpski glumac, foto: Smiljana Jovanovic/Shutterstock
Preminuo srpski glumac, foto: Smiljana Jovanovic/Shutterstock
.

Rođen je u Beogradu 15. aprila 1959. godine. Studije glume završio je 1982. godine u klasi profesora Miroslava Minje Dedića, a stalni član ansambla Drame Narodnog pozorišta postao je četiri godine kasnije.

Na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu radio je kao asistent profesora Petra Zeca na odseku gluma, a zatim kao profesor glume na odseku solo pevanja.

Takođe je predavao glumu u srednjoj baletskoj školi jednu polusezonu kada je ostvario i par uloga u nekim baletskim projektima koje je režirala Katarina Stojkov.

Značajnije pozorišne uloge ostvario je u predstavama "Kako zasmejati gospodara" u režiji Vide Ognjenović, "Konak" (Mira Trailović), "Spaljivanje udovice" (Ivana Vujić), "Kako mogu da te čujem dok teče voda" (Bora Grigorović), "Veštice iz Salema" (Aleksandar Lukač), "Madam San-Žen" (Ljubomir Muci Draškić), "Razvojni put Bore Šnajdera" (Kokan Mladenović), "Idiot" (Stevo Žigon), "Posle milion godina" (Saša Latinović), "Stilske vežbe" (Vera Crvenčanin), "Velika drama" i "Zečiji nasip" (Siniša Kovačević), "Slepi Miš" (Plamen Kartalov), "Opasne veze" (Stevan Bodroža), "Gospođa ministarka" (Jagoš Marković), "Knjiga druga" (Anđelka Nikolić) "Dama s kamelijama" (Jug Radivojević)...

Kao pomoćnik režije u Narodnom pozorištu radio je na predstavama "Idiot", "Stilske vežbe", "Trojanke", "Galeb" i "Zlatno tele". Kao pozorišni reditelj režirao je niz prigodnih i manjih predstava vezanih za razne duhovne proslave, kao i predstavu "Reč" Balkanskog eksperimentalnog teatra čiji je bio i osnivač.

Takođe, bio je jedan od osnivača KPGT - a pod rukovodstvom Ljubiše Ristića, i pozorišta "Pivara" pod rukovodstvom Borke Pavićević, kao i niza manjih pozorišnih alternativnih grupa vezanih za određene projekte. Kao filmski reditelj ostvario je više dokumentarnih i kratkih filmova ("Sin reke", "Maskarada", "Pogled", "Ožalošćena porodica"...).

Na televiziji je odigrao niz manjih i većih uloga od kojih su najznačajnije Oficir u drami "Smrt gospođe ministarke" u režiji Save Mrmka, Branče u drami "Otkos" (Slavoljub Stefanović Ravasi), Zvonko Mihajlović u "Ljubavnom životu Budimira Trajkovića" (Dejan Karaklajić)...

Takođe je učestvovao i u seriji "Kraj dinastije Obrenović", kao i u drami "Odlazak ratnika, povratak maršala" u režiji Save Mrmka.

Od značajnijih priznanja izdvajaju se Nagrada "Najbolji mladi glumac" u Jagodini 1986. godine za ulogu Mace u predstavi "Kako zasmejati gospodara", zatim, kao reditelj filma, Nagrada za najbolju montažu filma "Dobrodošli u Narodno pozorište" 1997. godine na Festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma u Beogradu, Nagrada "Zlatna medalja – Beograd" za montažu na Festivalu jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma (2002. godine za film "Elegija", 2003. godine za film "Buđenje").

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, objavljeno je na profilu na Fejsbuku Narodnog pozorišta.

Izvor: B92