Mlade je "blam" da se bave zanimanjima koja nisu dovoljno "fensi"; Koje struke su deficitarne, a obezbeđuju platu preko 1000 evra!?

Zanimanja koja nisu popularna donose veća primanja. Sa diplomom srednje škole može da se radi posao gde su plate veće od 1000 evra, ali je bez obzira na to, broj učenika sve manji. Automehaničari, varioci, vodoinstalateri, električari, zarađuju kao i oni koji imaju visoko obrazovanje, pokazalo je istraživanje Infostuda. Da li je to zaista tako i da li odmah posle završene srednje škole oni koji su učili zanate zapošljavaju za plate veće od 1000 evra.

M.K.  |  Izvor: Prva  |  
Ilustracija; Foto: Ivan Kruk/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Ivan Kruk/Shutterstock
.

Zanimanja koja nisu popularna donose veća primanja. Sa diplomom srednje škole može da se radi posao gde su plate veće od 1000 evra, ali je bez obzira na to, broj učenika sve manji. Automehaničari, varioci, vodoinstalateri, električari, zarađuju kao i oni koji imaju visoko obrazovanje, pokazalo je istraživanje Infostuda. Da li je to zaista tako i da li odmah posle završene srednje škole oni koji su učili zanate zapošljavaju za plate veće od 1000 evra?

Miloš Turinski sa sajta Infostud kaže da već duži niz godina pričamo o deficitu zanatskih zanimanja koja vam s jedne strane mogu doneti stabilan i siguran posao i visoku zaradu. Ipak, ističe da je za takve plate jako bitno iskustvo i znanje koje imate iza sebe i da ne znači nužno da čim završite školu ili kurs da ćete automatski imati visoke zarade.

Miloš Turinski/Foto: Prva TV
Miloš Turinski/Foto: Prva TV
.

- Naravno da vam je potreban neki period obuke, prilagođavanja, učenja da biste stekli tu struku i naučili taj zanat kako treba, da biste mogli da naplaćuejete po tim višim cenama, objašnjava Turinski i dodaje da su majstori danas traženiji nego ikad.

- Tražena su sva zanatska zanimanja za koja je potrebno neko srednjoškolsko obrazovanje. Sa druge strane, za neka od tih zanimanja je potrebno i da budete šegrt kod nekoga. Ali je problem što nemamo dovoljno zainteresovane dece za to - kaže Turinski.

Kako ističe, mlade je "blam" da se bave zanimanjima koja nisu dovoljno "fensi".

- Kod varioca je jako specifična situacija, imam mnoštvo oglasa gde radite kod poslodavca na određeno ili neodređeno, međutim, mnoštvo oglasa se odnosi na projekte. Tu radite tri ili četiri meseca, pa imate pauzu. Kod nas je najviša plata bila zabeležena oko 4.000 evra.

Još mnogo korisnih informacija na ovu temu, pogledajte u video-prilogu!