Ministar energetike najavio poskupljenje struje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije preciziorao kada i za koliko.

.

Antić je rekao da je ideja, ukoliko bude poskupljenja, da se ide na minimalno povećanje cene uz niz mera koje treba da destimulišu one koji neracionalno troše struju i dodatne olakšice za one koji racionalno troše struju i redovno plaćaju.

On je najavio mogućnost i povećanja besplatnih kilovat sati struje za socijalno ugrožene građane.

Do sada su socijalo ugroženi imali pravo na do 250 kilovat sati struje besplatno mesečno, a, po Antićevim rečima, "postoje slučajevi gde jako siromašni troše puno struje", zbog čega se planira povećanje kvote besplatnih kilovata.

Ministar rudarstva i energetike naglašava da u svim aranžmanima sa međunarodnim monetarnim institucijama stoji da cena električne energije mora da dostigne ekonomski nivo.

U Agenciju za energetiku, koja treba da da saglasnost za korekciju cena električne energije, nije stigao zahtev EPS-a za poskupljenje struje, rečeno je Tanjugu.

U EPS-u i Ministartsvu energetike nisu mogli da preciziraju o kom iznosu poskupljenja je reč i kada bi ono moglo da se desi.

U AERS-u su objasnili da kada EPS uputi zahtev za promenu cena struje, Agenciji treba najduže mesec dana da proanalizira i oceni opravdanost tog zahteva i da, kao regulatorno telo, da saglasnost za korekciju cena struje. Ta procedura, kako su istakli, traje zavisno od kvaliteta zahteva i podataka koje EPS dostavi Agenciji.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković tvrdi da najavljeno poskupljenje struje neće prouzrokovati rast inflacije izvan planiranog koridora od četiri plus- minus 1,5 odsto.

Tabaković je rekla da je međugodišnja inflacija trenutno 2,1 odsto, a pri projekciji NBS od 12 odsto poskupljenja struje do kraja godine, inflacija neće porasti izvan planiranog koridora.

Guverner NBS ne očekuje da će se eventualno poskupljenje struje preliti na rast cena prehrambenih proizvoda do kraja godine.