Dramatičan apel iz Zemuna: Ja vas opet molim, samo sinoć je stiglo 100 ljudi

Direktor Kliničko bolničkog centra "Zemun", profesor Dragoš Stojanović, apelovao na sve građane: Pomozite sebi, da bi pomogli nama. Ovde leže čitave porodice.

Ilusracija, foto: Halfpoint/Shutterstock
Ilusracija, foto: Halfpoint/Shutterstock
.

On je za RTS rekao da sada dominira britanski soj virusa, koji donosi brže napredovanje bolesti i teže kliničke slike, kao i da je oko 80 odsto pacijenata koji su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća.

Poručuje i da nije mali broj čitavih porodica u bolnicama.

Ukazao je da je sinoć oko 21 čas u prijemno-trijanom centru KBC "Zemun" bilo negde oko 100 ljudi, kao i da je to više nego prethodnih dana.

Naveo je da u ovom trenutku je u KBC "Zemun" smešteno 307 pacijenata, od toga 55 na intenzivnim negama, 24 je intubirano, a 28 je na nekom od neinvazivnih vidova ventilacije. "Ti pacijenti su preteći da mogu da pređu sa neinvazivnih vidova ventilacije u intubirani status", naglasio je Stojanović.

Istakao je da je u januaru oko 14 odsto bilo prisutno britanskog soja virusa, dok je u februaru taj procenat iznosio 58 odsto, a u martu 84 odsto.

Na pitanje šta je primećeno kod tih pacijenata, Stojanović kaže da je kod britanskog soja skoro duplo brži razvoj kliničke slike i mnogo su teži nalazi.

"Mi upravo smo analizirali u poslednjih 15 dana, negde oko 80 odsto pacijenata su 1970. ili 1980. godište, u trećem ili četvrtom danu razvoja kliničke slike, sa obostranim upalama pluća", rekao je Stojanović.

Na pitanje da li među pacijentima ima i onih koji su vakcinisani, Stojanović kaže da imaju.

"Pacijenti koji dođu posle prve ili posle druge doze vakcine, pa čak i posle nekog perioda koji je prošao su sa mnogo lakšim kliničkim slikama i mi nismo imali nijedan tako težak nalaz", naveo je Stojanović.

Poručio je da već godinu dana apeluju da je neophpodno nošenje maski, držanje distance i poštovanje mera, kao i vakcinacija. "Ja ponovo molim, pomozite sebi da bismo mi mogli da pomognemo vama i onima koji su sa vama. Nije mali broj čitavih porodica da leže po bolnicama", upozorio je Stojanović i dodao da u ovom trenutku u KBC Zemun ima njih pet.

Izvor: rts / b92.net