Dr Kon upozorava: "Žao mi je, ovo neće biti dovoljno; Treba da važe 24 sata"

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da kovid propusnice posle 22 časa neće biti dovoljne.

Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
Dr Predrag Kon, foto: Prva TV
.

Kako je istakao, Krizni štab se na sednici zalagao, a i dalje se zalaže da se one uvedu u ugostiteljskim objektima tokom 24 sata.

"To sam rekao i na Kriznom štabu. Žao mi je, ali ovo neće biti dovoljno. S takvim merama nećemo uspeti. Sada je prihvaćen minimum minimuma, tj. da one budu od 22 sata. Medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da 10 dana bude skraćeno radno vreme svih objekata, osim apoteka, marketa i pumpi. Ako govorimo o tome šta ima efekta, onda je 24 sata prvo i osnovno i to je prvo na čemu ćemo insistirati."

Kako kaže, još jedna mera koju će medicinski deo Kriznog štaba nastaviti da predlaže jeste "predah" od 10 dana i skraćeno radno vreme svih neesencijalnih objekata.

"Situacija je trenutno jako loša. Mi smo čak i u prethodnoj nedelji imali 10 odsto povećanje broja zaraženih. Da bude jasno, ovo je šesta nedelja sa preko 6.000 dnevno obolelih u proseku - to nikada do sad nije bilo. Istovremeno, koriste se kapaciteti novih kovid bolnica, i pored toga mi imamo situaciju da kreveta nema. Prema tome, mi nemamo više prostora, osim da se pacijenti otpuštaju ranije i da se pooštravaju mere. Rešenje je samo vakcinacija. To se, nažalost ne dešava dinamikom za kojom mi iz medicinskog dela Kriznog štaba vapimo."

Pri donošenju odluka na sednicama Kriznog štaba razmišlja se u više pravaca - o mentalnom stanju nacije, ekonomskom i čisto zdravstvenom.

Ipak, dosadašnji predlozi medicinara koji sede u Kriznom štabu, bili su preoštri da bi bili prihvaćeni. Kon pak, ne gubi nadu kada su propusnice u pitanju.

"Očekujem da se sprovođenje kovid propusnica proširi na 24 sata, a paralelno sa tim da utičemo na vakcinaciju. Nikakvi prekidi, žestoke mere ukoliko ne dođe do povećanja vakcinacije."

Izvor: B92/Euronews