Bolovanje od 100 odsto za sve trudnice o trošku RFZO

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je danas da će ubuduće svim trudnicama na teritoriji Srbije ovaj fond isplačivati bolovanje u iznosu od 100 odsto plate, a ne kao što je do sada bilo 65 osto.

.

Oni navode da je ova odluka u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i da će se isplata bolovanja obavljati tako što se od sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja isplaćuje 65 odsto plate, a preostalih 35 odsto su sredstva koja treba da budu tokom 2014. godine prebačena fondu iz budžeta Srbije.
"No bez obzira što sredstav iz budžeta još uvek nisu prebačena RFZO će svim trudnicama na teritoriji Srbije odmah isplaćivati iznos od 100 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz RFZO poručuju da će 65 odsto plate trudnicama kao i do sada biti uplaćivano na račun poslodavca, što je ovaj u obavezi da isplati trudnici, dok je novina da poslodavac mora dostaviti nadležnoj filijali broj tekućeg računa trudnice i RFZO će preostalih 35 odsto isplatiti trudnici direktno na njen račun.

Oni podsećaju da je Zakon je stupio na snagu 1. januara ove godine, a da je poslodavac u obavezi da dostavi obračun bolovanja trudnice za januar, 1. februara 2014.

Ukoliko je to učinio u skladu sa članom 103. Zakona o zdravstvenom osiguranju, kako navode, matična filijala RFZO obavlja prenos sredstava u roku od 30 dana od dana prijema obračuna bolovanja koje je sačinio poslodavac (u skladu sa zakonom).
"To znači da za januarsko bolovanje trudnicima po kompletnom obračunu, koji je poslodavac u najidealnijem slučaju sačinio 1. februara ove godie, RFZO treba da izvrši prenos poslodavcu, odnosno uplatu na račun trudnice, najkasnije do 3. marta ove godine. Prethodno navedeno znači da RFZO ne kasni u isplati naknade zarade trudnicama", poručuju iz RFZO.

Oni podsećaju da se zakon se odnosi samo na trudnice, a da RFZO ne isplaćuje bolovanje za vreme porodiljskog odsustva, jer to po Zakonu nije obaveza RFZO.

Pravo na odsustvo sa rada porodilje regulisano je Zakonom o radu, a isplatu nakande za porodilje obavljaju služba Sekretarijata za socijalnu zaštitu.