Zasvetlela novogodišnja jelka na Trgu, Mali najavio bogat program

Na Trgu Republike danas je oko 17 sati zasijala novogodišnja jelka, čime je i zvanično počela gradska novogodišnja manifestacija "Beogradska zima".

.

Lampioni na jelki visokoj 16 metara, na platou između Ruskog cara i Beoizloga, zasvetleli su nakon što je Deda Mraz zamolio okupljene mališane da rukama na nju prenesu "čaroliju iz decembarske noći".

Osim specijalnog gosta sa Severnog pola uključivanju jelke prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali u društvu sina i ćerke.

Oni su prvo poslušali "Srećna vam Nova godina" i "Deda Mraze kud te vode snežne staze", koje su pevali Minja Subota i dečiji hor "Čarolija".

Mali je, u izjavi novinarima, poručio da je manifestacija "Beogradska zima", koja sadrži Beogradski novogodišnji festival, Trg otvorenog srca, klizalište, Trg bajki, Ulicu otvorenog srca i doček Nove godine, poklon žiteljima glavnog grada i njihovim gostima iz zemlje i inostranstva za novogodišnje praznike.

"Novogodišnji program će ove godine biti nikada bogatiji, a trajaće duže nego prethodne prošle i pretprošle godine. Očekujemo veliki broj aktivnosti, programa i predstava. Za svakoga će biti po nešto", rekao je Mali.

Gradonačelnik je dodao da je grad ove godine novogodišnju rasvetu uključio poslednje nedelje novembra, ranije nego inače, čime je građanima omogućeno da duže uživaju u prazničnoj atmosferi.

"Nešto malo novca smo izdvojili i kupili novu rasvetu, tako da će sada ona biti i na nekim mestima na kojima do sada nije bila. Mislim da će grad Beograd izgledati bolje nego ikada i da ćemo u pravom prazničnom raspoloženju dočekati Novu godinu", poručio je Mali.

Gradonačelnik je zatim sa decom kupio šolju kojom se pomaže renoviranje Prihvatilišta za decu i omladinu.

Ideja "Beogradske zime", kako su poručili gradski čelnici, jeste da se Beograđanima i gostima našeg glavnog grada omogući bogat i raznovrstan program tokom decembra, januara i februara.

"Trg bajki" biće postavljen ispred Opštine Zvezdara i Kulturne ustanove „Vuk”, gde će od 15. decembra do 15. januara biti prikazivane bajke u zimskoj kućici okićenoj jelkom.

Na Trgu Nikole Pašića biće otvoreno klizalište 16. decembra, a od 18. decembra na Beogradskom sajmu biće održavane predstave za decu, koncerti za starije i ostale manifestacije.

Tradicionalna "Trka Deda Mrazova” uslediće 30. decembra, sa velikom binom i najavom dočeka ispred Doma Narodne skupštine.

Ispred Skupštine Srbije, ali i na Trgu Republike 31. decembra biće organizovan novogodišnji doček, dok će u „Sava centru” biti održan koncert klasične muzike.

Tradicionalno, 1. januara održava se „Ulica otvorenog srca” u Svetogorskoj, koja će se ove godine proširiti i na Skadarliju.

Na dan Božića na Trgu Republike održaće se i tradicionalno lomljenje česnice.

Izvor: Tanjug