Cipras: Verujem da ćemo naći rešenje, Junker nije zadovoljan

Grčka ima poverenje u evropske institucije i očekuje od njih poruku nade i solidarnosti, izjavio je danas u Briselu grčki premijer Aleksis Cipras nakon razgovora sa predsednikom Evropskoh parlamenta Martinom Šulcom i šefom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, koji je poručio da nije zadovoljan rezultatima pregovora u poslednjih nekoliko nedelja.

.

“Optimista sam i verujem da ćemo naći rešenje”, rekao je Cipras novinarima u Briselu, gde je sedam dana uoči evropskog samita došao da razgovara o problemu grčkog duga i nametnutim merama štednje, koje Grčka odbija da sprovodi.

On je izjavio da su mere štednje koje nameću poverioci iz evrozone izazvale humanitarnu krizu u Grčkoj i da su neodržive.

“Šezdeset odsto nezaposlenosti nisu budućnost, a od evropskih institucija očekujem poruku nade i solidarnosti”, rekao je grčki premijer.

Šulc i Junker su, međutim, ukazali da problem Grčke nije sa evropskim institucijama nego sa zemljama članicama evrozone, koje insistiraju da se Grčka pridržava programa otplate dugova.

“EU želi da pomogne, ali rešenje nije u Evropskom parlamentu, nego u razgovorima sa članicama”, rekao je Šulc.

Junker je poslao sličnu poruku, uz reči da “Evropska komisija nije ključni igrač u ovom sporu”.

Šefovi država i vlada EU sastaće se krajem iduće nedelje u Briselu, a problem grčkog duga, koji se zoštrio nakon nemačkog insistiranja da se mere štednje nastave i zahteva Grčke da joj Nemačka isplati odštetu zbog okupacije u Drugom svetskom ratu.

“Videćemo šta će biti, ali neuspeh ne dolazi u obzir”, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za medije.

Junker: Nema dovoljno napretka u pregovorima s Grčkom

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker požalio se danas na nedostatak napretka u pregovorima o programu finansijske pomoći Grčkoj, insistirajući, ipak, da ne postoji mogućnost da neuspeh u pregovorima dovede do izlaska Grčke iz evrozone.

"Nisam zadovoljan rezultatima pregovora u poslednjih nekoliko nedelja. Mislim da nismo dovoljno napredovali, ali pokušaćemo da dođemo do zadovoljavajućih rešenja", rekao je predsednik Komisije uoči sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Briselu, prenosi agencija Frans pres.

"U potpunosti isključujem neuspeh, ne želim neuspeh. Želim da Evropljani ostanu zajedno, ovo nije vreme za podele, već za jedinstvo", dodao je on.

Atina je prošlog meseca sa partnerima iz evrozone dogovorila produženje programa finansijske pomoći do kraja juna, kako bi obe strane imale vremena da osmisle novi sporazum. U zamenu za produženje programa, grčka vlada morala je da sastavi listu predloga reformi.

Do postizanja tog dogovora, zvanična Atina, međutim, ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda u vrednosti od 240 milijardi evra.

Grčka ima poverenja u evropske institucije i očekuje od njih poruku nade i solidarnosti, izjavio je Cipras nakon razgovora sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

"Optimista sam i verujem da ćemo naći rešenje", rekao je Cipras novinarima u Briselu, gde je sedam dana uoči evropskog samita došao da razgovara o problemu grčkog duga i nametnutim merama štednje.

Izvor: Tanjug