Istorija ljudske seksualnosti u londonskoj galeriji

Istorija ljudske seksualnosti tema je postavke u galeriji "Wellcome Collection". Kustosi londonske galerije neće ni najmanje biti iznenađeni dugim redovima ispred muzeja kada se danas bude otvorila izložba "Institut seksologije" (Institut of Sexology).

.

"Ulaz je slobodan, a seks je u naslovu", objasnila je kroz šalu koautor izložbe Kejt Ford.

Postavka pruža duhoviti uvid u ljudsku seksualnost, s osvrtom na neke važne ličnosti, od austrijskog psihijatra Sigmunda Frojda, preko američkog reditelja Vudija Alena, do osnivača "Plejboja" Hju Hefnera.

Izložba sadrži i neke ozbiljne elemente, kao što je crno-beli film o paljenju biblioteke nemačkog seksologa Magnusa Hiršfelda od strane nacista 1933.

"Bio je deklarisani homoseksualac i Jevrejin, pa samim tim prirodna meta nacista", rekla je Ford, prenosi AP.

Izložba, nazvana po Hiršfeldovom Institutu seksologije, prikazuje evoluciju odnosa društva prema seksualnom iskustvu, sa posebnim akcentom na inovatore kao što su Alfred Kinsli, Vilijam Masters i Virdžinija Džonson.

Posetioci će imati priliku da vide i laboratorijska pomagala koje su ovi istraživači koristili za merenje seksualnih reakcija. Takođe će moći da pogledaju i repliku eksperimentalnog Orgonskog akumulatora Vilhelma Rajha, za koji je verovao da može da izleči čitav splet bolesti, kao i isečak Alenove komedije "Spavač" iz 1973, koja predstavlja parodiju na temu Rajhovog izuma sa spravom koju je reditelj nazvao "Orgasmatron".

Deo postavke posvećene Frojdu sadrži kopiju pisma u kojem slavni psihijatar ubeđuje zabrinutu majku da homoseksualnost njenog sina nije nikakva bolest.

Hefner je na izložbi prisutan jednom od naslovnica svog časopisa. Američki izdavač je svojevremeno podržavao pionirski rad Mastersa i Džonsonove u proučavanju prirode ljudskih seksualnih reakcija.

"Prikazano je kako su njihove ideje o psihologiji seksa prokrčile put do popularne kulture", navela je Ford, dodajući da izložba otkriva i evoluciju društva u prihvatanju jednopolnih veza.

Izložba će biti otvorena 20. novembra i trajaće do septembra iduće godine.

.

Izvor: tanjug