2.2 miliona evra za restauraciju fontane Di Trevi

Rimska fontana Trevi biće restaurisana, možda najdrastičnije u svojoj 252-godine dugoj istoriji, zahvaljujući privatnim donacijama.

.

Restauracija kamene fontane koštaće 2,2 miliona evra i trajaće 16 meseci. Voda je prestala da teče sa strana fontane koju ukrašavaju Tritoni i bog Okeanus i koja je označavala kraj akvadukta koji je donosio vodu žednim Rimljanima.

Modna kuća Fendi sponzorisala je restauraciju fontane oko koje je podignuta providna skela i mostić iznad bazena u kome se Anita Ekberg "brčnula" u filmu "Sladak život" iz 1960. kako bi turisti i dalje mogli da uživaju u pogledu.

Fendijeva restauracija fontane Trevi samo je poslednja u nizu onih koje, u nedostatku javnih fondova, finansiraju lokalni biznismeni.

Proizvođač cipela Tod platio je restauraciju Koloseuma a draguljar Bulgari Španskih stepenica. Osnivač Dizela, Renco Roso plaća restuaraciju Rialto mosta u Veneciji. Grupacija Finmecanika obećala je osoblje i tehnologiju vrednu 2 miliona evra za projekat očuvanja Pompeja.

Gradonačelnik Rima Ignacio Marino rekao je da je gradsko kulturno nasleđe odgovornost koja se mora podeliti.

"Ono što imamo u Rimu ne pripada samo Rimljanima već svima koji dolaze u naš divni grad", rekao je on.

Svake godine u fontanu Trevi turisti bace novčiće u vrednosti od milion evra. Veruje se da će se onaj koji ubaci novčić u fontanu ponovo vratiti u Rim.

izvor: tanjug