Šakira će se u ponedeljak naći pred sudom u Barseloni pod optužbom da je prevarila španske poreske vlasti u iznosu od 14,5 miliona evra (12,7 miliona funti).

Četrdesetšestogodišnja kolumbijska muzičarka, koja živi u Majamiju sa svoje dvoje dece, mogla bi da se suoči sa do osam godina zatvora i novčanom kaznom od 24 miliona evra ako bude proglašena krivom.

Slučaj se zasniva na tvrdnji da je Šakira u periodu od 2012. do 2014. provela više od šest meseci kao stanovnik Španije, zbog čega je morala da plati porez, što ona poriče.

Da bi dokazali da je bila stanovnica Španije, tužilaštvo je pozvalo 117 svedoka, među kojima su frizeri, studijski tehničari, učitelji plesa, terapeuti, kozmetičari, ginekolozi i njen šofer.

Pevačica optužuje poreske organe da vode kampanju sa ciljem da naruše njen imidž i da od nje daju primer ostalim španskim poreskim obveznicima, dok tužilaštvo tvrdi da je namerno izbegavala plaćanje poreza skrivajući zaradu u poreskim rajevima.

Usred glasina da je odbacila sporazum o priznanju krivice koji bi je sprečio da izađe iz zatvora, očekuje se da će suđenje trajati do 14. decembra. Bez obzira na ishod slučaja, pevačica se suočava sa odvojenim optužbama zbog neplaćanja poreza od 6,6 miliona evra u 2018.

Prošle nedelje, Šakira je osvojila tri latino Gremi nagrade, uključujući i za najbolju pesmu, na ceremoniji u Sevilji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.